Naslovnica Svijet Vučić: Vjerovatno nikada teže i u najgorem raspoloženju se obraćam ljudima

Vučić: Vjerovatno nikada teže i u najgorem raspoloženju se obraćam ljudima

45

On je rekao da su se dogodile tektonske promjene na svjetskoj političkoj sceni i naglasio da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj situaciji i da “danas postoji veoma malo razumijevanja za poziciju Srbije bilo gdje u svijetu”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon što je njegova zemlja, uprkos prethodnim najavama neutralnosti, osudila rusku agresiju na Ukrajinu u UN-u.

– Vrlo mi je teško bilo da sistematizujem ono što sam htio da kažem. Vjerovatno nikada teže i u najgorem raspoloženju se obraćam ljudima – kazao je Vučić na početku konferencije.

On je rekao da su se dogodile tektonske promjene na svjetskoj političkoj sceni i naglasio da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj situaciji i da “danas postoji veoma malo razumijevanja za poziciju Srbije bilo gdje u svijetu”.

– U prethodnih 48 sati nisam obavještavao nikoga s kim smo sve razgovarali. Lično sam razgovarao sa predstavnicima EU, SAD, Ursulom von der Leyen, razmjenjivao poruke oko svih važnih pitanja: od našeg glasanja u UN do sankcija koje se uvode Ruskoj Federaciji. Srbija je suočena sa nevjerovatnim pritiskom – naglasio je Vučić.

On je zahvalio predsjednici Evropskoj komisiji i predsjedniku Evropskog savjeta, kao i predstavnicima SAD, na korektnosti.

– Srbija se danas pridružila osudi napada na Ukrajinu u Ujedinjenim narodima. Nismo to smjeli zbog historije da prešutimo. U tekstu se ne spominju bilo kakve sankcije – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije kaže da u narednom periodu na osnovu člana 6 zapadne zemlje planiraju izbacivanje Rusije iz UN, i da će potom uslijediti pritisci na Kinu da odustane od Rezolucije 1244.

– Zatim slijedi priznanje Kosova od strane zemalja NATO i EU koje do sada nisu priznale. To je ideja albanskih lobista. Da li je to moguće ili nije, uopšte ne isključujem tu mogućnost. Svašta sam mislio da nije moguće u ova tri-četiri dana, pa se pokazalo da je moguće. Od toga da otkazujete operu Čajkovskog zato što je Rus – rekao je predsjednik.

On kaže da je drugi dio problema ugrožavanje ekonomske pozicije.

– Srbija je u prethodnim danima čuvala svoju poziciju, i od ukupno 13 akata glasali smo za 4 akta, za 9 nismo mogli da glasamo, pošto su u pitanju deklaracije o uvođenju sankcija ruskom bankarskom sektoru. Ili uvođenju sankcija Putinu i Lavrovu. Pridruživali smo se u svakom trenutku kada je bilo pitanje osude rušenja teritorijalnog integriteta – dodao je.

Prethodni članakZatvaraju se covid ambulante u Novom Sarajevu, Ilidži i Semizovcu
Naredni članakSve bebe rođene na 22.02.2022. danas će dobiti novčanu nagradu