Naslovnica Bosna i Hercegovina WHO: Broj slučajeva COVID-19 porastao za više od 50 posto

WHO: Broj slučajeva COVID-19 porastao za više od 50 posto

117

Navodi se da omikron, koji je prvi put registrovan krajem novembra, čini skoro 59 posto svih sekvenci

Broj novih infekcija koronavirusom u protekloj sedmici skočio je za oko 55 posto, dok je broj umrlih ostao stabilan, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u najnovijem izvještaju o pandemiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

U sedmičnom izvještaju objavljenom u utorak navečer, zdravstvena agencija UN-a je navela da je prošle sedmice bilo oko 15 miliona novih slučajeva COVID-19 i više od 43.000 smrtnih slučajeva.

Svaka regija svijeta prijavila je porast slučajeva COVID-19 osim u Africi, gdje su zvaničnici zabilježili pad od 11 posto.

Iz WHO-a je navedeno da izuzetno zarazna varijanta omikrona nastavlja globalno definirati pandemiju i sada istiskuje prethodno dominantnu delta varijantu.

Navodi se da omikron, koji je prvi put registrovan krajem novembra, čini skoro 59 posto svih sekvenci.

Međutim, saopćeno je da postoje brojne studije da je “manje ozbiljan u odnosu na prethodne varijante”.

WHO je ove sedmice saopćila da je nakon kontinuiranog porasta COVID-19 širom Afrike, prvi put ove sedmice opao broj slučajeva.

Naučnici u Velikoj Britaniji i SAD-u kažu da postoje rani znakovi da je omikron možda dostigao vrhunac, ali još uvijek nisu sigurni kako bi se mogla odvijati sljedeća faza pandemije.

Broj novozaraženih u Evropi porastao je za 31 posto, dok je broj umrlih smanjen za 10 posto.

Najveći skok u broju zaraženih COVID-19 zabilježen je u jugoistočnoj Aziji, gdje se broj slučajeva povećao za više od 400 posto, a najveći broj zabilježen je u Indiji, Istočnom Timoru, Tajlandu i Bangladešu. Broj umrlih u regionu pao je za šest posto.

Omikron varijanta širi se čak lakše od drugih sojeva koronavirusa i već je postala dominantna u mnogim zemljama.

Također lakše inficira one koji su vakcinisani ili su prethodno bili zaraženi prethodnim varijantama virusa. Međutim, rane studije pokazuju da je manja vjerovatnoća da će omikron uzrokovati tešku bolest od prethodne delta varijante, a vakcinacija i dopuna još uvijek pružaju snažnu zaštitu od ozbiljne bolesti, hospitalizacije i smrti.

Prethodni članakKORONA BILANS U USK: UZ 217 NOVOZARAŽENIH OSOBA I DVA SMRTNA ISHODA
Naredni članakMinistar objasnio zašto je Đokoviću odbio vizu