Naslovnica Bosna i Hercegovina WHO: Kraj akutne faze pandemije moguć u 2022. godini

WHO: Kraj akutne faze pandemije moguć u 2022. godini

75

Veoma sam zabrinut da će omikron, izuzetno prenosiv i koji se širi istovremeno sa deltom, dovesti do cunamija slučajeva zaraze”, rekao je Ghebreyesus

Akutna faza pandemije kovida 19 može da se završi sljedeće godine, ali virus korona neće nestati, izjavio je danas stručnjak SZO za vanredne situacije Mike Ryan.

Ryan je rekao da je prerano da se izvlače zaključci o ozbiljnosti omikron varijante dok se soj ne raširi masovnije među starijim osobama.

Direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je na konferenciji za novinare da su delta i omikron sada dvostruka prijetnja koja dovodi do rekordnog broja zaraženih, hospitalizovnih i umrlih.

“Veoma sam zabrinut da će omikron, izuzetno prenosiv i koji se širi istovremeno sa deltom, dovesti do cunamija slučajeva zaraze”, rekao je Ghebreyesus.

U prethodnih sedam dana, globalni broj novih infekcija virusom korona dostigao je rekordan broj, a omikron varijanta izmiče kontroli. Sve više radnika ostaje kod kuće, a centri za testiranje su preopterećeni.

Blizu 900.000 slučajeva zaraze registrovano je svakog dana u svijetu u periodu od 22. do 28. decembra, a većina zemalja bilježi rekordne brojeve u prethodna 24 časa, uključujući SAD, Australiju i mnoge evropske države.

Prethodni članakBiden i Putin razgovarat će sutra “kasno navečer”
Naredni članakVučić: Mladima od 16 do 30 godina 100 eura od države