Naslovnica Bosna i Hercegovina Za dva dana dvije trudnice rodile su bebe u beživotnom stanju, oglasili...

Za dva dana dvije trudnice rodile su bebe u beživotnom stanju, oglasili se iz bolnice

50

Ono što je trudnicama zajedničko je da su obje liječene od korone

Za dva dana u Opštoj bolnici u Leskovcu dvije trudnice rodile su bebe u beživotnom stanju. Prvi porođaj je bio u srijedu, a drugi u petak ujutru.

Naložena je obdukcija beba i tek kada bude završena, znaće se uzrok smrti. Ono što je trudnicama zajedničko je da su obje liječene od korone.

Srđan Mitić, ginekolog koji je uradio jedan carski rez, rekao je za TV Prva da je operacija urađena nakon što je utvrđeno da bebi više ne kuca srce, prenosi Blic.

– Dan ranije se trudnica požalila da ne osjeća pokrete ploda. Dijagnostifikovan je izostanak srčane radnje. Radi se o prvoj trudnoći, urednoj, normalno kontrolisanoj i vođenoj. Sve je teklo normalno, osim što je trudnica i u septembru imala kovid koji je liječen i nije davao velike simtpome. Dijete je poslato na obdukciju i histopatološki pregled i to će jedino da nam da konačan odgovor – rekao je Mitić.

Slađana Stojanović, načelnica ginekologije i akušerstva, poručila je da nije samo javnost zabinuta, već i oni kao ljekari.

– Svaka izgubljena beba je jedan ožiljak na srcu ginekologa. Ovo su prve dvije smrti beba u trudnoći u ovoj godini. Sada smo u stanju pandemije i činjenično stanje je da su obe trudnice bile izložene infektivnom agensu. Jedna je preležala u septembru, a kod druge, rođene 1999. godine, je bila prehlada u drugom trimestru. Trudnica se tada se nije javila doktoru, ali je poslije imala infekciju sa visokom temperaturom i onda se javila u kovid ambulantu gdje je dobila terapiju. Nakon toga se uredno javila ginekologu, CTG je registrovao normalan srčani rad, da bi nakon toga nastupila smrt ploda – ispričala je Stojanović.

Obje bebe su poslate na obdukciju, a posteljice na histopatološku analizu.

– Radila sam i retrospektivu smrti beba u trudnoći. Na našem odjeljenju ih je godišnje bilo od četiri do najviše osam. Najviše ih je bilo 2020, deset. Apelujem na trudnice da se vakcinišu i da se, čim osjete prve simptome, jave svom ginekologu – poručuje Stojanović.

Prethodni članakLišena slobode osoba osumnjičena za obljubu djeteta
Naredni članakOtkriveno koliko će Mbappe zarađivati u Real Madridu