Naslovnica Bosna i Hercegovina Za Ilijaš proglašena epizoda “upozorenje”, za ostale zone “pripravnost”

Za Ilijaš proglašena epizoda “upozorenje”, za ostale zone “pripravnost”

51

Za Ilijaš je naređeno da se obezbijedi da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage veće od 50 kilovata koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja

Zbog pogoršanog kvaliteta vazduha na području Ilijaša proglašena je epizoda “upozorenje”, a u ostalim dijelovima Kantona Sarajevo epizoda “pripravnost”, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor predložilo je ovu epizodu za Ilijaš jer je stacionirana stanica u ovom dijelu Kantona zabilježila prekoračenje praga epizode !upozorenje” za čestice PM10 od 150 mikrograma po metru kubnom.

“U isto vrijeme, mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u vazduhu na svim ostalim automatskim stanicama – Otoka, Ilidža, Hadžići i Vijećnica zabilježena su prekoračenja granične vrijednosti za PM10 od 50 mikrograma po metru kubnom za prethodni dan”, navodi se u saopštenju.

Za Ilijaš je naređeno da se obezbijedi da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage veće od 50 kilovata koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja, smanje temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno tri stepena Celzijusova, ali i primjeniti “mokri postupak” za zimsko održavanje puteva na svim glavnim saobraćajnicama.

Potrebno je i intenzivirati nadzor nad tehničkom ispravnosti vozila sa stanovišta sumnje na prekomjerno zagađivanje okoline, te zabraniti izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom prostoru i održavanje organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru s ciljem smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

Iz Stručnog tijela naglašavaju i kako će padavine koje su prognozirane za sutra biti slabog intenziteta, zbog čega ne očekuju da će značajnije doprinijeti poboljšanju kvaliteta vazduha u Kantonu.

Prethodni članakKraljica Elizabeta – sedam decenija vladavine i službe
Naredni članakTalibani plaćaju zaposlene u javnom sektoru hranom iz strane pomoći