Naslovna Magazin Za predsjednika Vlade RBiH imenovan Haris Silajdžić na današnji dan

Za predsjednika Vlade RBiH imenovan Haris Silajdžić na današnji dan

Od admin
A+A-
Resetiraj

Danas je 29. oktobar 2023. godine, a ovo su bitni događaji iz prošlosti koji su obilježili današnji datum.
439. Vandali, predvođeni kraljem Genserikom, osvojili su Kartaginu, koja je postala glavni grad vandalske države u Africi.

1814. Prvi parni ratni brod Fulton, koji je konstruisao Robert Fulton, porinut je u njujorškoj luci.
1908. U Sarajevu umro pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević.

Silvije Strahimir Kranjčević
1918. Hrvatski sabor u Zagrebu je poslije raspada Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu proglasio raskid državnopravnog odnosa sa Habsburškom monarhijom i proglasio pristupanje Hrvatske Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.
1923. Turska proglašena republikom, a general Mustafa Kemal (od 1930. Kemal Ataturk) postao prvi predsjednik. Nova Turska krenula putem evropeizacije i demokratizacije društva s jakim vojnim nadzorom.

1929. Krah Njujorške berze, poznat kao crni utorak, označio početak velike krize koja je uzdrmala temelje američke privrede, a kasnije se proširila na cijeli svijet. Industrijska proizvodnja je pala u razvijenim zemljama na nivo s početka vijeka, a bez posla je ostalo 26 miliona ljudi.
1964. Ujedinjena Republika Tanganjika, Zanzibar i Pemba promijenila naziv u Tanzanija.

1992. U Jajce nakon višemjesečnih borbi ušle srpske snage i JNA. Snage HVO-a i Armije RBiH povukle su se prema centralnoj Bosni.
1993. Na sjednici ratnog Predsjedništva BiH imenovani predsjednik i nova vlada RBiH. Za novog predsjednika Vlade RBiH imenovan Haris Silajdžić, dotadašnji ministar vanjskih poslova.

1996. U Beču održana aukcija oko 8.000 slika, skulptura i ostalih umjetničkih djela koja su od austrijskih Jevreja u Drugom svjetskom ratu oteli austrijski i njemački nacisti. Prihod je dodijeljen ljudima koji su preživjeli holokaust.
1998. Veteran američke astronautike John Glenn je u 77. godini Space Shuttleom Discovery ponovo poletio u kosmos, 36 godina poslije prve kosmičke misije.
John Glenn
2001. Japan usvojio kontroverzni zakon koji dozvoljava japanskim oružanim snagama, prvi put poslije Drugog svjetskog rata, da budu angažovane u inostranstvu kao podrška američkim napadima u Afganistanu.
2003. U Tokiju osuđen na smrt vješanjem doktor Tomomas Nakagava (41), jedan od vođa japanskog kulta Strašnog suda, koji je 1995. učestvovao u napadu smrtonosnim nervnim gasom na tokijsku podzemnu željeznicu, kada je umrlo 12 ljudi.
2003. U Milanu umro italijanski tenor Franco Corelli, jedan od najpopularnijih operskih pjevača 20. vijeka.
Franco Corelli
2004. Arapska televizija Al-Jazeera emitovala videosnimak u kojem je vođa Al-Kaide Osama bin Laden prvi put javno priznao da stoji iza terorističkih napada u SAD-u 11. septembra 2001.
2006. U avionskoj nesreći brazilskog aviona 737 koji je nestao iznad prašuma Amazonije poginulo 155 putnika i članova posade.
2008. Predsjednik Maldiva Maumun Abdula Gejum priznao pobjedu opozicionog kandidata Mohameda Nashida, koji je tokom njegove 30-godišnje vladavine više puta bio zatvaran zbog promovisanja demokratije na tom arhipelagu u Indijskom okeanu.
2015. Kina je ukinula politiku jednog djeteta koja je bila na snazi 36 godina i dozvolila svim kineskim parovima da imaju po dvoje djece.

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE