Naslovnica Bosna i Hercegovina Za šta je sve osumnjičen uhapšeni ministar Miloš Lučić

Za šta je sve osumnjičen uhapšeni ministar Miloš Lučić

18

Osumnjičeni će u zakonskom roku u pratnji SIPA-e biti predat postupajućoj tužiteljici, koja će nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o daljim aktivnostima, navodi se u saopćenju

Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, pripadnici SIPA-e, uz asistenciju MUP-a RS, proveli su akciju lišenja slobode osumnjičenog Miloša Lučića (1986.), aktuelnog ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Uporedo sa lišenjem slobode, vrše se pretresi uredskih prostorija kao i mjesta boravka osumnjičenog, kao i drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim kaznenim djelima, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužiteljstva BiH i osumnjičen je za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zoupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom.

Tužitelj i istražitelj Tužiteljstva BiH, koordiniraju aktivnosti policijskih organa i određuju dalje istražne aktivnosti koje će se poduzeti.

Osumnjičeni će u zakonskom roku u pratnji SIPA-e biti predat postupajućoj tužiteljici, koja će nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o daljim aktivnostima, navodi se u saopćenju državnog Tužilaštva.

SIPA: Operativna akcija „Dijamant 2“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas, u sklopu operativne akcije „Dijamant 2“, na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na pet lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Pronevjera u službi“ i „Prijevara u službi“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrše po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da su pretresi u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno, saopćeno je iz SIPA-e.

Kako su danas ranije javili mediji jutros je na području Istočnog Sarajeva uhapšen ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić (DNS), u akciji peripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH.

Prethodni članakTeška nesreća na putu Zenica – Vitez, oba vozača prevezena u bolnicu
Naredni članakKafedžić: Borba protiv korupcije je dugotrajan proces