Naslovnica Magazin Zagrijanost okeana dosegla rekordni nivo

Zagrijanost okeana dosegla rekordni nivo

65

Kevin Trenberth, naučnik Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja Colorado, SAD, kazao je kako je povećanje toplote okeana primarni pokazatelj klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim faktorom

Novo istraživanje u vezi s klimatskim promjenama pokazuje kako je zagrijanost okeana u 2021. godini dosegla rekordan nivo.

Naučnici i predstavnici nekoliko univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Velikoj Britaniji i Kini proveli su istraživanje čiji su rezultati objavljeni u listu ”Advances in Atmospheric Sciences”. Utvrđeno je kako je zagrijanost okeana usljed stakleničkih plinova u 2021. godini bila na rekordnom nivou.

Objavljeni izvještaj pokazuje kako je zagrijanost okeana fiksno rasla od 1985. godine, a od 1990-ih dolazi do ubrzanog rasta temperature. U posljednjih šest godina svake godine biva oboren rekord.

Glavni autor i profesor Instituta za atmosfersku fiziku pri Akademiji nauka Kine Lijing Cheng kazao je kako je nužno ukazati na utjecaj globalnog zagrijavanja i posljedice koje ostavlja na zagrijavanje okeana.

”Zagrijavanje okeana nastavlja obarati rekorde“, upozorio je Cheng.

Kevin Trenberth, naučnik Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja Colorado, SAD, kazao je kako je povećanje toplote okeana primarni pokazatelj klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim faktorom.

Prethodni članakNjemačka se ipak neće povući s EP, pozvali su zamjene
Naredni članakFrancuski krajnji desničari kod Dodika – veze s Putinom i Orbanom, ksenofobija i podržavanje separatizma