Naslovnica Bosna i Hercegovina Zaimović za večeras sazvao vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH

Zaimović za večeras sazvao vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH

103

Prijedlog tog zakona je ovaj dom prihvatio nedavno, jučer i Dom naroda, ali ne može stupiti na snagu dok ne bude usaglašen njegov tekst

Predsjedavajući Mirsad Zaimović sazvao je za večeras, s početkom u 20 sati, vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u čijem je najavljenom dnevnom redu usaglašavanje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji FBiH.

Prijedlog tog zakona je ovaj dom prihvatio nedavno, jučer i Dom naroda, ali ne može stupiti na snagu dok ne bude usaglašen njegov tekst.

Naime, jučer je uz osnovni tekst zakona prihvaćen i amandman, što ga čini različitim od prvobitno predložene varijante.

Ukoliko i Predstavnički dom večeras odobri navedeni amandman, to bi značilo usaglašavanje zakona. U protivnom, morala bi intervenisati zajednička parlamentarna komisija.

Za stupanje na snagu bilo kog federalnog zakona neophodni preduslov je da ga oba doma Federalnog parlamenta prihvate većinom glasova u istovjetnom tekstu.

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji, u Domu naroda bio je delegat Jasmin Duvnjak, a u Predstavničkom domu Klub zastupnika Stranke demokratske akcije. Predložili su istovjetne varijante, ali razlika je nastala time što je u Domu naroda jučer odobren još i amandman delegata Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića.

Amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenisati, ograničiti rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prvobitni prijedlog u tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

Predsjedavajući Mirsad Zaimović naveo je u poziv zastupnicima da će večerašnja sjednica biti održana online, putem Cisco Webex platforme.

Prethodni članakMišo Kovač pobijedio koronu, jučer pušten iz bolnice
Naredni članakUz podršku EU održana prva promocija projekta saradnje GSS u BiH i Srbiji