Naslovnica Magazin Zamotane i prašnjave: Mehaničar u štali pronašao umjetnine vrijedne milione

Zamotane i prašnjave: Mehaničar u štali pronašao umjetnine vrijedne milione

36

Stotine komada koje je Whipple pronašao uključivale su slike, skulpture i male crteže. Hastings Falk je procijenio da bi se “zamotane” slike mogle prodati za oko 22.000 dolara po komadu, a Hinesovi crteži za oko 4.500 dolara

Ispostavilo se da su slike i druga umjetnička djela pronađena u napuštenoj štali u Connecticutu vrijedna milione dolara.

Obaviješten od strane izvođača radova, Jared Whipple, mehaničar iz Waterburyja, otkrio je prašinom pokrivena djela u kontejneru u jednoj štali u Watertownu.

Whipple je kasnije saznao da se radi o djelima Francisa Hinesa, apstraktnog ekspresionista koji je umro 2016. u 96. godini i koji je svoje radove ostavio u štali, izvijestila je Hearst Connecticut Media Group. Hines je bio poznat po svojim „umotanim“ komadima, u kojima je tkanina omotana oko predmeta. Njegovu umjetnost uspoređuju s onom Christoa i Jeanne-Claudea, koji su postali poznati po instalacijama u Evropi, uključujući i Trijumfalnu kapiju u Parizu. Hines je omotao više od 10 zgrada u New Yorku, uključujući Washington Square Arch, zračnu luku JFK i autobusni terminal Port Authority, rekao je kustos umjetnosti i historičar Peter Hastings Falk.

Stotine komada koje je Whipple pronašao uključivale su slike, skulpture i male crteže. Hastings Falk je procijenio da bi se “zamotane” slike mogle prodati za oko 22.000 dolara po komadu, a Hinesovi crteži za oko 4.500 dolara.

Whipple je prošle godine pokazao neke od djela u galeriji u Waterburyju, a nedavno je odlučio prodati dio umjetnina. Surađivat će s Hollis Taggart, njujorškom galerijom, na izložbama u New Yorku i Connecticutu, počevši od sljedećeg mjeseca.

Whipple je istraživao Hinesov rad i kontaktirao umjetnikovu porodicu, koja mu je, kako je rekao, dopustila da zadrži i proda umjetnine.

“Izvukao sam ga iz ovog kontejnera i zaljubio se u njega”, rekao je Whipple. “Vezao sam se uz njih. Moj je cilj uvesti Hinesa u historijske knjige.”

Nisvet Jusić
Prethodni članakIvica Barbarić novi trener Širokog Brijega
Naredni članakBukte požari iznad Makarske rivijere, vatra zahvatila borove šume