Naslovnica Bosna i Hercegovina Zbog smrti obustavljen postupak protiv Marka Kovača, optuženog za zločine u Foči

Zbog smrti obustavljen postupak protiv Marka Kovača, optuženog za zločine u Foči

54

Kada je Kovač zaprimio optužnicu, u Sudu BiH je novembru 2020. bilo zakazano ročište za izjašnjene o krivnji na kojem se optuženi nije pojavio niti je opravdao svoje odsustvo

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je zbog smrti obustavljen postupak protiv Marka Kovača, koji je bio optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. i 1993. godine, piše BIRN BiH.

Kovač, koji je bio nastanjen u Kragujevcu (Srbija), se prema ranijem saopćenju Tužilaštva, teretio da je 1992. i 1993. godine, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u progonu civilnog stanovništva na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju zločina, te da kao nadređena osoba nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce.

“U okviru progona je počinjeno nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u Kazneno-popravnom domu (KPD) Foča, Srednjoškolskom centru i u Sportskoj dvorani ‘Partizan’, mučenje, prisilno preseljenje i deportacija stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja i druga nečovječna djela slične prirode, kao i paljenje i uništavanje kuća, imovine te kulturno-historijskih i vjerskih objekata”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Kada je Kovač zaprimio optužnicu, u Sudu BiH je novembru 2020. bilo zakazano ročište za izjašnjene o krivnji na kojem se optuženi nije pojavio niti je opravdao svoje odsustvo, nakon čega je za njim raspisana međunarodna potjernica.

Autor: BIRN BiH

Prethodni članakAubameyang: Odlazak bez pravog pozdrava boli, ali to je nogomet
Naredni članakKORONA U USK: ČETIRI SMRTNA ISHODA I 154 NOVOZARAŽENIH