Naslovnica Svijet Zbog štrajka francuskih kontrolora otkazani mnogobrojni letovi

Zbog štrajka francuskih kontrolora otkazani mnogobrojni letovi

5

Francuski sindikat kontrole leta SNCTA je u saopćenju naveo da su njegovi članovi napustili radna mjesta zbog efekata inflacije i potražnje za više osoblja

Evropski letovi su se u petak suočili s brojnim prekidom jer je štrajk francuskih kontrolora primorao aviokompanije da otkažu polovinu dolaznih i odlaznih letova sa aerodorma u Parizu i drugih avio letova iznad Francuske.

Štrajkovi i nedostatak osoblja u posljednjih nekoliko mjeseci primorali su avio kompanije da otkažu hiljade letova, uništivši očekivanja u ljetni oporavak nakon široko karantina zbog COVID-19, a poremećaji se nastavljaju i s dolaskom jeseni.

– Neobjašnjivo je da će hiljade evropskih građana, putnika nepravedno poremetiti svoje planove putovanja zbog još jednog francuskog štrajka ATC-a (kontrole zračnog saobraćaja) – navodi Ryanair.

Francuski sindikat kontrole leta SNCTA je u saopćenju naveo da su njegovi članovi napustili radna mjesta zbog efekata inflacije i potražnje za više osoblja, javlja Reuters.

Ryanair je saopćio da su planovi putovanja 80.000 putnika narušeni kada je otkazano 420 letova, uglavnom namijenjenih za let iznad Francuske.

Air France je u srijedu saopćio da će obavljati samo 45 posto svojih kratkih i srednjih letova i 90 posto dugolinijskih letova.

Autor: Fena

Nisvet Jusić
Prethodni članakNa Manjači počela vojna vježba kojom najveća formacija OSBiH ulazi u NATO misiju
Naredni članakBritanski šef odbrane nabrojao Putinove ključne probleme: Htio je pokoriti Ukrajinu, to se neće dogoditi