Naslovna BiH Zelena tranzicija u TK: Škola u Klokotnici će proizvoditi struju

Zelena tranzicija u TK: Škola u Klokotnici će proizvoditi struju

Od admin
A+A-
Resetiraj

Struju proizvedenu na ovaj način škola će koristiti za vlastite potrebe čime će se ostvariti značajne uštede sredstava za troškove električne energije, a što će u konačnici moći biti usmjereno u druge projekte kojima će se poboljšati obrazovni proces i uslovi za školovanje u ovoj školi.

Škola „Klokotnica“ je jedna od prvih osnovnih škola u Bosni i Hercegovini koja je u sklopu projekta “Sunčane škole”, a zahvaljujući donaciji Fonda otvoreno društvo BiH i MKF Partner, dobila ovakvu elektranu. Nakon što prođe ovaj testni period, puštanje elektrane u rad planirano je u petak.

– Danas je započelo testiranje funkcioniranja solarne elektrane u ovoj školi. Ovo je pionirski i revolucionarni korak u pogledu zelene tranzicije školskih objekata u Tuzlanskom kantonu. Osim ove škole Ministarstvo je dalo saglasnost za realizaciju ovakvih projekata na još tri objekta u našem kantonu, a u narednom periodu očekujemo da ćemo imati desetak škola u kantonu koje će biti opremljene ovakvim panelima. Sve to će u konačnici, investiranjem ušteđenih sredstava, značajno doprinijeti kvaliteti obrazovnog procesa u ovim školama, kazao je ministar Omerović.

– Radi se o programu pravedne zelene tranzicije, inicijativa “Sunčane škole”, koja se provodi u pet zamalja zapadnog Balkana, Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Albanija, i Bosna i Hercegovina, kazao je u ime Fonda otvoreno društvo Mervan Miraščija.

U Bosni i Hercegovini su ovom inicijativom obuhvaćene četiri škole, od čega su tri u Tuzlanskom kantonu i to su OŠ „Klokotnica“, OŠ „Hasan Kikić“ u Gračanici i „Prva osnovna škola“ u Živinicama, dok je u entitetu Republika Srpska to Srednjoškolski centar „Vuk Karadžić“ u Loparama.

(Vijesti.ba)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE