Naslovnica Bosna i Hercegovina Zelenski poručio Rusima da posebno počnu proučavati jedan termin

Zelenski poručio Rusima da posebno počnu proučavati jedan termin

43

Rekao je da Ukrajina isplaćuje penzije i daje naknade onima koji ne mogu raditi zbog rata. Napomenuo je da se 16 hiljada stranaca prijavilo za borbu na ukrajinskoj strani

Odbrambene linije odolijevaju ruskim napadima, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom video obraćanju u četvrtak, dodajući da rusko granatiranje nije posustalo od ponoći.

“Ništa ne možemo izgubiti osim naše slobode”, kazao je Zelenski, dodavši da Ukrajina svakodnevno prima pošiljke oružja od međunarodnih saveznika.

Zelenski je istaknuo da je prije dvije godine Ukrajina zabilježila prvi slučaj covida-19, dok je zemlju prije sedam dana “napao drugi virus”, referirajući se na rusku invaziju.

Ukrajinski predsjednik ističe da promjena ruske taktike i granatiranje civila u gradovima pokazuju da je Ukrajina uspješno srušila prvotni ruski plan brze pobjede.

Poručio je Rusiji da prouči termin “reparacija” jer će Kijev tražiti odštetu za uništeno u invaziji.

Također je rekao da Ukrajina isplaćuje penzije i daje naknade onima koji ne mogu raditi zbog rata. Napomenuo je da se 16 hiljada stranaca prijavilo za borbu na ukrajinskoj strani.

U emocionalnom govoru Zelenski je kazao da su Ukrajinci preživjeli dva svjetska rata, holodomor, holokaust, sovjetski teror i nuklearnu katastrofu u Černobilu, kao i rusku aneksiju Krima te podršku pobunjenicima na istoku zemlje.

“Nemamo najveći teritorij, nemamo nuklearno oružje, ne isporučujemo naftu i plin na međunarodna tržišta, ali imamo svoje ljude. Imamo svoju zemlju i za nju se borimo”, poručio je Zelenski pa se na kraju obratio i ruskom predsjedniku Putinu.

“Spasi svoje vlastite govornike ruskog jezika. Ne širom svijeta, već u svom domu. Puno ih je tamo, nekih 150 miliona. A ovdje… Slava Ukrajini!”, poručio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu Zelenski.

 

Prethodni članakIstražili smo ima li traga opasnim organizacijama u BiH sa crne liste Facebooka
Naredni članakPogledajte kako Ukrajinci brane grad u kojem je najveća nuklearka u Evropi