Naslovnica Svijet Zelenski pozvao strane dobrovoljce, Kuleba: Svijetu smo pokazali – ne bojte se...

Zelenski pozvao strane dobrovoljce, Kuleba: Svijetu smo pokazali – ne bojte se Rusije!

38

“Ovo će biti ključni dokaz vaše podrške našoj zemlji”, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski

Kijev je saopštio da osniva “međunarodnu” legiju stranaca koji žele da se dobrovoljno uključe u podršku Ukrajini, prenosi BBC.

“Ovo će biti ključni dokaz vaše podrške našoj zemlji”, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je također pozvao strane dobrovoljce da se pridruže otporu.

“Pozivam vas da se prijavite u predstavništva Ukrajine u svojim zemljama. Zajedno smo pobijedili Hitlera, zajedno ćemo pobijediti Putina”, napisao je Kuleba.

Foreigners willing to defend Ukraine and world order as part of the International Legion of Territorial Defense of Ukraine, I invite you to contact foreign diplomatic missions of Ukraine in your respective countries. Together we defeated Hitler, and we will defeat Putin, too.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) February 27, 2022

Kuleba je ranije pohvalio je ukrajinsku vojsku i narod nakon teških borbi koje su se tijekom noći vodile u blizini Kijeva.

“72 sata otpora! Svijet nije vjerovao. Svijet je sumnjao. Ali nismo samo stajali, samopouzdano nastavljamo borbu s ruskim okupatorom! Pokazali smo svijetu – ne bojte se Rusije, budite jaki i odbijte je! Podrška Ukrajini mora biti jača! Vaša sigurnost ovisi o nama!”, napisao je na Twitteru.

72 hours of resistance! The world didn’t believe. The world doubted. But we did not just stand, we confidently continue to fight with russian occupant!We showed the world – don’t be afraid 🇷🇺, be strong & repel it! Support of 🇺🇦 must be more stronger! Your safety depends on us! pic.twitter.com/SlHhv6tGuz

— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) February 27, 2022

U dužoj objavi na Facebooku, ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov pohvalio je vojnike, policiju, medicinsko osoblje, ali i civile koji su uzeli oružje u ruke i krenuli u borbu.

“Pogledajte oko sebe. Mnogi su konačno pobijedili strah i usudili se izazvati Kreml”, napisao je Reznikov.

“Gdje su svi oni koji su obećali da će zauzeti Kijev za dva sata? Ne vidim ih”, dodao je.

Rekao je da, iako izazovi ostaju, ljudi diljem svijeta pozorno promatraju i da je “sada na putu pomoć koja je bila nemoguća prije tri dana”.

“Bez ove vojske i našeg naroda, Evropa nikada neće biti sigurna. Bez nas Evropa jednostavno neće postojati”, zaključio je.

Prethodni članakUkrajina zvanično protiv Rusije podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu
Naredni članakVeliki pad broja novozaraženih u BiH, umrlo 15 osoba