Naslovnica Svijet Zelenski: Rusi želi jedan ugovor, ali neke zemlje ne vide sebe s...

Zelenski: Rusi želi jedan ugovor, ali neke zemlje ne vide sebe s njima za stolom

20

U kontaktu smo s našim borcima u Mariupolju. Svaki dan razgovaramo s njima. Podržavamo ih koliko možemo, ali oni znaju da provode jedan od najmoćnijih i najvažnijih misija danas i to je istina

Ukrajinske vlasti u kontaktu su s vojnicima koji su i dalje blokirani u Mariupolju. Branitelji grada bore se protiv neprijatelja koji brojčano nadmašuje ukrajinske trupe šest prema jedan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je to danas u razgovoru s novinarima.

– U kontaktu smo s našim borcima. Svaki dan razgovaramo s njima. Podržavamo ih koliko možemo, ali oni znaju da provode jedan od najmoćnijih i najvažnijih misija danas i to je istina. Neprijatelj je brojčano jači – kazao je Zelenski, dodajući da Rusi imaju desetke puta više opreme.

Prema njegovim riječima, u gradu je humanitarna kriza, nedostatak hrane, vode i lijekova.

– Ipak, naši se momci herojski brane. Zahvalni smo im na tome. Riječi zahvale definitivno nisu dovoljne, pa se rade određeni planovi i pregovarački procesi. Iskreno rečeno, nema povjerenja u ruske pregovarače oko Mariupolja – kaže Zelenski.

O pregovorima

– Konačni dokument o okončanju ruskog rata protiv Ukrajine mogao bi se sastojati od dva dijela – ugovora o sigurnosnim garancijama za Ukrajinu i zasebnog bilateralnog ugovora između Ukrajine i Rusije, rekao.

– Vjerujem da to mogu biti dva različita dokumenta – dokument o sigurnosnim garancijama sa zemljama koje su spremne dati te sigurnosne garancije i poseban dokument s Rusijom, rekao je.

Zelenski kaže da Rusija želi jedan ugovor, koji bi uključivao sva ta pitanja. No, prema njegovim riječima, neke zemlje koje bi mogle biti garanti sigurnosti Ukrajine ne vide se za istim stolom s Rusijom.

– Za njih su sigurnosna jamstva za Ukrajinu jedno pitanje, dok su sporazumi s Rusijom drugo pitanje. Rusija želi da sve bude uključeno u jedan dokument, ali oni kažu: ‘Oprostite, vidjeli smo šta se dogodilo u Buči.’ Okolnosti se mijenjaju, mijenjaju se formati budućih sporazuma, mijenja se postotak mogućnosti dogovora zbog zločina, zbog silovanja. Oni žele imati sporazume s Ukrajinom, rekao je Zelenski.

Dodao je i da pitanje da Rusija plaća odštetu Ukrajini za ratnu štetu mora biti pravno riješeno.

Rekao je da postoji dogovor o humanitarnom koridoru uz posredovanje Turske, ali je Rusija “u jednom trenutku” to odbila. Kaže da nema tačne statistike o situaciji u Mariupolju, dodajući da je “mnogo ljudi nestalo”.

Raniji izvještaji su govorili da je ruska agresija izazvala jednu od najvećih humanitarnih katastrofa u Mariupolju. Napadači bombardiraju nenaoružane stanovnike i blokiraju humanitarnu pomoć.

Gradonačelnik Mariupolja Vadym Boichenko rekao je da je od početka ruske invazije u gradu ubijeno do 20.000 civila. Prema glavnoj obavještajnoj upravi ukrajinskog ministarstva odbrane.

Nisvet Jusić
Prethodni članakUkrajinci su ubili i osmog ruskog generala, Rusi objavili fotografije sa sahrane
Naredni članakRusi su sistem “Točka – U” dopremili u Bjelorusiju 20 dana prije pokolja u Kramatarosku