Naslovnica Svijet Zelenski: Više od 500 hiljada Ukrajinaca nasilno odvedeno u Rusiju

Zelenski: Više od 500 hiljada Ukrajinaca nasilno odvedeno u Rusiju

27

Po njegovim riječima, Rusi pokušavaju da deportovane Ukrajince odvedu u udaljene krajeve Rusije, oduzimajući im dokumenta i lične stvari i mobilne telefone

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom govora pred parlamentom Estonije rekao je da je do sada više od 500.000 Ukrajinaca prisilno odvedeno u Rusku Federaciju, prenio je Ukrinform.

– Do danas je više od 500.000 Ukrajinaca prisilno deportovano. Zamislite samo koliko ih je! Kao da su okupatori odlučili da otmu cijeli Talin, cijeli grad. To je jedna trećina vašeg stanovništva – rekao je Zelenski u videoobraćanju.

Po njegovim riječima, Rusi pokušavaju da deportovane Ukrajince odvedu u udaljene krajeve Rusije, oduzimajući im dokumenta i lične stvari i mobilne telefone.

Po riječima predsjednika Ukrajine, Rusi odvajaju ukrajinsku djecu od roditelja i planiraju da dozvole ruskim porodicama da ih ilegalno usvoje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 24. februara 2022. pokrenuo invaziju u punom obimu na Ukrajinu.

Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključne infrastrukturne objekte, izvode raketne i zračne udare na stambena naselja u ukrajinskim gradovima i selima, muče i ubijaju civile.

Autor: Fena

Nisvet Jusić
Prethodni članakPogodila ih jedna od najgorih oluja u historiji, u poplavama stradalo više od 250 ljudi
Naredni članakSpecijalci objavili fotografije: “Srušili smo most dok je preko njega prelazio ruski konvoj”