Naslovnica Magazin Žena koja je napisala “Kako ubiti muža” optužena za ubistvo muža

Žena koja je napisala “Kako ubiti muža” optužena za ubistvo muža

23

Spisateljica je rekla policiji da je bila kod kuće kad joj je suprug ubijen, ali snimke kamera u blizini mjesta zločina pokazuju da je vozila svoj kombi u dva smjera u vrijeme njegove smrti

Autorica eseja pod nazivom “Kako ubiti muža” bit će optužena za ubistvo muža.

Nancy Crampton-Brophy autorica je ljubavnih romana koje je sama izdala, a 2011. objavila je spomenuti esej koji detaljno opisuje različite motive i načine ubojstva supružnika. Sedam godina kasnije 71-godišnjakinja je uhapšena pod sumnjom da je ubila svog 27-godišnjeg supruga Daniela Brophyja.

Taj je kuhar 2. juna 2018. pronađen mrtav u kuhinji kulinarskog instituta u Portlandu, s ranom od vatrenog oružja na leđima i još jednom na prsima. Njegova supruga je dan kasnije na Facebooku podijelila vijest o njegovoj smrti.

“Imam tužnu vijest za ispričati. Moj muž i najbolji prijatelj, kuhar Dan Brophy ubijen je jučer ujutro. Za one od vas koji su mi bliski i smatraju da je ovo zaslužilo telefonski poziv, u pravu ste, ali trenutno se borim da sve shvatim”, napisala je Nancy.

Nakon toga je uhapšena u septembru i izjasnila se da nije kriva. Slučaj je postao poznat zbog njenog eseja u čijem uvodu stoji: “Kao romantični pisac napetih priča, provodim puno vremena razmišljajući o ubustvu i, posljedično, o policijskom postupku. Uostalom, ako me ubistvo treba osloboditi, zasigurno ne želim biti u zatvoru. I dopustite mi da kažem jasno za zapisnik, ne volim kombinezone i narančasta nije moja boja.”

Tužitelji navode da je Nancy ubila svog muža u pokušaju da dobije više od 1.5 miliona dolara životnog osiguranja, a u njenom eseju naveden je finansijski motiv kao broj jedan za ubistvo muža.

“Razvod je skup, zar stvarno želiš podijeliti svoje vlasništvo? Ili ako ste se udali zbog novca, zar nemate pravo na sve?” napisala je Nancy u eseju.

“Nedostatak je to što policija nije glupa. Ona prvo gleda u vas. Dakle, morate biti organizirani, nemilosrdni i vrlo pametni. Muževi su i prije nestajali s kruzera. Zašto ne bi i vaš?” nastavila je.

Spisateljica je rekla policiji da je bila kod kuće kad joj je suprug ubijen, ali snimke kamera u blizini mjesta zločina pokazuju da je vozila svoj kombi u dva smjera u vrijeme njegove smrti.

“Iako je taj prvi hitac vjerojatno paralizirao Dana Brophyja i učinio ga nepomičnim, Nancy Brophy je zatim prišla bespomoćnoj žrtvi i ponovno je upucala iz blizine, gađajući u srce kako bi bila sigurna da će Daniel Brophy umrijeti”, napisao je tužitelj u sudskom izvješću iz 2020. Nakon godina čekanja suđenje je gotovo spremno za početak i moglo bi trajati do sedam tjedana, navodi Oregon Live.

Autor: Index.hr

Nisvet Jusić
Prethodni članakJedna od najsupješnijih atletičarki svih vremena najavila kraj karijere
Naredni članakSlovenija se vraća na “staro normalno”, razmatra se ostavljanje samo jedne mjere