Naslovnica Bosna i Hercegovina Zenička bolnica opet radi “hladni” operativni program

Zenička bolnica opet radi “hladni” operativni program

91

S današnjim danom, dodaje, na Odjelu za Covid te bolnice smještena su 34 pacijenta, od kojih je osam u Odjelu za intenzivnu njegu Covid-pacijenata, a njih šest je na respiratoru

Kantonalna bolnica Zenica ponovo je aktivirala “hladni” operativni program, koji su, zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane infekcijom Covid-19, bili potpuno obustavili 1. novembra ove godine – potvrdio je Feni direktor te ustanove Rasim Skomorac.

-Unazad sedam dana ponovo operišemo i pacijente koji nisu hitni slučajevi, ali ne možemo kazati da smo potpuno liberizovali ‘hladni’ operativni program. Još nam je veliki broj anesteziologa angažiran na Odjelu za Covid pa se operiše kada su raspoloživi anesteziolozi.

Međutim, izvjesno je da se situacija poboljšava te da bismo, mi se nadamo, možda već nakon Nove godine mogli i potpuno suspendirati odluku o obustavi ‘hladnog’ operativnog programa – najavljuje Skomorac.

S današnjim danom, dodaje, na Odjelu za Covid te bolnice smještena su 34 pacijenta, od kojih je osam u Odjelu za intenzivnu njegu Covid-pacijenata, a njih šest je na respiratoru.

-Situacija jeste bolja u pogledu broja hospitaliziranih, ali i dalje su to jako teški pacijenti. U protekla 24 sata pet pacijenata je i preminulo od posljedica zaraze koronavirusom- podvlači Skomorac.

Situacija je bolja u Općoj bolnici Tešanj, koja i inače hospitalizira samo lakše pacijente, jer nema odjel za respiratornu podršku pa sve teže bolesnike šalju u zeničku bolnicu.

– Na odjelu imamo smješteno 11 pacijenata, od kojih su dvoje vakcinisani, a devet ih je nevcakcinisanih. Na sreću, nismo imali preminulih u zadnja 24 sata. Sitaucija jeste povoljnija, manja je potrošnja i kisika, ali nema mjesta opuštanju.

Idu božićni i novogodišnji praznici pa se očekuje i dolazak naših ljudi iz inostranstva, što iziskuje i dodatni oprez. Treba se uzdržavati od velikih okupljanja pa i porodičnih- upozorava direktor OBT Omer Bedak.

On napominje kako su krizni period na tom području imali u augustu i septembru, kada je bilo i znatno više zaraženih i hospitalizovanih,ali tešanjska bolnica nije bila prinuđena da suspendira “hladni” operativni program.

Autor: Fena

Prethodni članakPele otpušten iz bolnice
Naredni članakAustralija skraćuje period između druge i treće doze vakcine zbog širenja virusa