Naslovna Bužim Život nakon iznenadnih masovnih otkaza u Bužimu: “U ratu sam radila u ovoj firmi, pravila sam zavoje za vojsku, a sada me je ta ista firma izbacila na ulicu”

Život nakon iznenadnih masovnih otkaza u Bužimu: “U ratu sam radila u ovoj firmi, pravila sam zavoje za vojsku, a sada me je ta ista firma izbacila na ulicu”

Od admin
A+A-
Resetiraj

Nekoliko fabrika je svoja vrata zatvorilo svojim zaposlenicima, a među njima je i Prevent iz Bužima koji je preko noći otpustio prvo 40, a zatim još 29 radnica. Među njima su bile samohrane majke, starije žene, žene kojima su jedini izvori prihoda bili upravo ti koje su dobivale od ove firme, te žene sa zdravstvenim problemima. Ovakav neočekivani čin bez objašnjenja, te ikakvog plana zbrinjavanja ih je ostavio šokiranim, a ono što im je najteže palo je način na koji se sve to odvilo. Kako su to podnijele bivše radnice, kako se trenutno snalaze i šta im je najteže palo su za Source svoje priče podijelile Sabira Odobašić i Indira Muratović.
“Ja sam počela raditi 20. augusta ’87. godine u Saniteksu dok Prevent nije došao. Dolaskom Preventa mi prelazimo iz Saniteksa, s tim da su oni prihvatili sve obaveze Saniteksa prema nama, čak i ugovore na neodređeno vrijeme – sa svim pravima koja smo imali ranije. Na mojoj platnoj listi pišu moje godine radnog staža, te da sam u Preventu radila ne 5 ili 6 godina već 34, 35 godina”, kazala je Sabira Odobašić, jedna od dugogodišnjih radnica koje su iznenadno dobile otkaz.

“Mi još nismo dobili otpremnine, mada smo dobili rješenje poštanskim putem i tu piše da je moja otpremnina 512 KM, dok je nekima 420 KM. Nas radnica iz Saniteksa ima oko 11, sve smo počele raditi ’86., ’87. godine – razlika je u par mjeseci”, kazala je, te nastavila, “mi ćemo zbog svega toga podnijeti tužbu da bi jednostavno to ispravili.”
Ona objašnjava da su pojedine radnice bile na čekanju jer je količina rada zavisila od narudžbe klijenata. Manjak narudžbi koji je vodio manjku posla je predstavljao sasvim normalnu pojavu u fabrici, stoga radnice nisu sumnjale u sigurnost pozicija na kojima su se nalazile.

“Ja sam i u toku rata radila u toj firmi, radili smo zavoje za vojsku. Vi znate već kako se ove firme grade od lima – ne čuješ od stroja da padaju granate već stražar kuca na prozor da se sakriješ, a nemaš se gdje sakriti jer je lim i montaža. Čovjek je sve to prošao, i kada je bilo najbolje a i najteže – ali bez obzira, to je meni bio jedini izvor prihoda. Ja nemam muža, preselio je prije godinu i pol dana, živim sama, svoju majku sam dovela ovdje jer je skoro pa nepokretna, moja kćerka je radila u toj firmi na neodređeno vrijeme i dobila je otkaz”, ona je podijelila, te nastavila da im je najteže palo upravo to što su otkaz dobile na način na koji jesu.
Još jedna od zaposlenica koje su dobile otkaz preko noći, Indira Muratović, je govorila za naš portal.

“Mi smo podnijeli zahtjev za zaštitu prava 19. septembra, poslali smo na upravu Preventa i imaju 30 dana roka da se oglase po tom pitanju. U zahtjevu smo naveli sve tačke koje smatramo da su prekršili. Po meni, poslodavac bi trebao otpustiti radnika časno: zahvaliti se na saradnji, na onome što se doprinijelo tvrtci, objasniti razlog otkaza a ne dati ga u roku od 48 sati, što je bio šok za šokom. Prvo otpustiti 40 žena sa ugovorom na neodređeno, a zatim sutradan i nas preostalih 29”, kazala je ona.
Naglašava da su radnice dobile naloge za rad iz Zenice, Njemačku i Italiju – dakle, projekata u fabrici nije manjkalo. Stopira se proizvodnja, a na pitanje zašto su dobile otkaz je uslijedio odgovor da je to naredba s vrha.

“Otkaz je jedan od najvećih izvora stresa u životu čovjeka, pogotovo osobe koja ima preko 50 godina i toliko radnog staža. Tekstilna industrija jeste u kolapsu, ali se to moglo riješiti na mnogo ljepši način”, dodajući da je šok koji radnik doživi u ovakvoj situaciji neopisiv.
“Ja imam 55 godina, a 33 godine radnog staža. Iskreno, ja kad bih bila poslodavac dugo bih razmišljala da li da primim osobu od 55 godina”, kazala je ona.

Da li ima smisla da radnice koje su radile preko 30 godina dobiju skoro pa istu otpremninu kao radnice koje rade nekoliko godina – ili tek mjeseci? Stupili smo u kontakt sa firmom, no do momenta objavljivanja ovog članka nismo dobili odgovor – osim da će on biti dostavljen.
Koliko još otkaza slijedi, koliko će porodica ostati gladno ukoliko dopustimo da kompanije na ovakav način tretiraju svoje vrijedne radnike i radnice? Prestanimo pristupanju ljudima kao broju, tretirajmo jedni druge kao ljudska bića.

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE