Naslovnica Bosna i Hercegovina Žrijebom obavljenim u CIK-u peti bošnjački delegat iz TK biće iz SDA

Žrijebom obavljenim u CIK-u peti bošnjački delegat iz TK biće iz SDA

15

S obzirom da su osvojili po četiri glasa u žrijeb su išli Damir Šišić iz SDA i Asmir Hasić iz Stranke za BiH (SBiH), a Šišić je nakon žrijeba dobio mandat

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine danas je obavljeno žrijebanje delegata za Dom naroda Federacije BiH. Utvrđeno je da će peti bošnjački delegat iz Tuzlanskog kantona biti Damir Šišić iz Stranke demokratske akcije (SDA), dok će Silva Banović iz Naroda i pravde (NiP) biti hrvatski delegat iz TK.

Također, najvjerovatnije danas, će biti održana sjednica CIK-a na kojoj će biti utvrđeni rezultati posrednih izbora za Dom naroda FBiH iz TK.

Ranije, glasanjem na konstituirajućoj sjednici odlučeno je da će TK u Domu naroda FBiH predstavljati Muamer Zukić iz Stranke demokratske akcije (SDA), Senad Alić iz Pokreta demokratske akcije (PDA) koji djeluje kao nezavisni zastupnik, a podržao je skupštinsku većinu koju predvodi SDA, Dževad Hadžić iz Socijaldemokratske partije (SDP) te Izen Hajdarević iz Naroda i pravde (NiP).

S obzirom da su osvojili po četiri glasa u žrijeb su išli Damir Šišić iz SDA i Asmir Hasić iz Stranke za BiH (SBiH), a Šišić je nakon žrijeba dobio mandat.

Iz reda ostalih u Dom naroda je izabrana Sandra Imširović iz Demokratske fronte, a iz reda Srba Žarko Vujović iz DF-a i Slađan Ilić iz SDP-a, dok će treći delegat iz reda srpskog naroda bit određen na osnovu uputstva Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Tu su po jednog delegata u Klubu Srba dobili DF i Osmorka.

Kada je u pitanju Klub Hrvata, u žrijebu su, nakon što su osvili po dva glasa, bili Boris Krešić (DF) i Silva Banović (NiP), a potonja je dobila mandat nakon današnjeg žrijeba.

Podsjećamo, Izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt oredviđeno je da se ubuduće federalni Dom naroda sastoji od tri kluba konstitutivnih naroda, koji će umjesto, dosadašnjih 17, činiti po 23 zastupnika, dok će klub Ostalih, umjesto sedam, ubuduće činiti 11 zastupnika.

Prethodni članakBivši delegat SDA osuđen na osam mjeseci zatvora, nagodio se s Tužilaštvom
Naredni članakMerjema, Kristina i Aldijana: Mi smo primjer suživota u Srebrenici