Naslovnica Magazin Žrtve jednog doktora: Više od 500 djevojaka dobiće 380 miliona dolara odštete

Žrtve jednog doktora: Više od 500 djevojaka dobiće 380 miliona dolara odštete

101

Sve je započela još 2016. godine Rachel Denhollander, prva gimnastičarka koja je javno izašla s optužbama na račun monstruma

Više od 500 gimnastičarki koje je seksualno zlostavljao Lawrence Nassar, bivši doktor američke reprezentacije, trebalo bi dobiti odštetu od čak 380 miliona dolara, epilog je to suđenja i najvećeg skandala u istoriji američkog sporta.

Američki gimnastički savez te Američki olimpijski i paraolimpijski odbor dužni su platiti ovu nevjerovatnu cifru, no novac će većinom doći od osiguranja.

Dogovor o nagodbi je najavljen tokom postupka pred sudom u Indiani. Sredstva će također obeštetiti olimpijske pobjednice Simone Biles, McKaylu Maroney i Aly Raisman.

Ovo je jedna od najvećih nagodbi u istoriji američkog pravosuđa koje je vezano za slučajeve seksualnog zlostavljanja.

Sve je započela još 2016. godine Rachel Denhollander, prva gimnastičarka koja je javno izašla s optužbama na račun monstruma.

Rachel Denhollander

“Ovo je poglavlje napokon završeno”, objavila je jučer na Twitteru.

Žrtve su patile od anksioznosti, depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja, dok su neke od njih pokušale počiniti samoubistvo zbog Nassarova zlostavljanja, počinjenog pod izgovorom liječenja.

“Nikakav novac neće popraviti štetu koja je učinjena ovim ženama. No ova nagodba je morala završiti u nekom trenutku jer sve te žene trebaju pomoć, i to što prije”, izjavila je Denhollander.

Prethodni članakRaste prodaja marihuane u Nizozemskoj: “Covid je nama dobar”
Naredni članakFilm “Quo Vadis, Aida?” dostupan online