Na daleko poznati ćevapi na sarajevskoj Baščaršiji ovih dana su poskupjeli pa velika porcija sada košta 12 maraka.
Sarajevo koje je inače poznato po svojoj gastronomskoj ponudi, ovih dana se suočava s poskupljenjem ovog omiljenog jela za čak dvije marke.
U mnogim ćevabdžinicama velika porcija košta 12 maraka, dok je mala šest.
Inače, bosanskohercegovačke ćevabdžije ušle su nedavno u proces registracije oznake geografskog porijekla za “Sarajevski ćevap” sa Baščaršije.
Ovi specifični ćevapi su jedan od najznačajnijih i najpoznatijih specijaliteta u Bosni i Hercegovini, i prodaju se i u regiji i u svijetu. U ćevabdžinicama širom Sarajeva najčešće se služe porcije od pet ili deset ćevapa, u somunu, s čašom hladnog mlijeka ili jogurta.
Spomenuti specijalitet pravi se od posebnih dijelova mesa i, osim mljevene govedine, koristi se samo so i peče se na roštilju, prenosi “Dnevno”.