Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Iznajmio skelu vrijednu oko 70.000 KM pa prodao za 12.000 KM

    11. Septembra 2025.

    Na “Sarajevo Run Fest 2025” više od 2.000 učesnika iz 50 država

    11. Septembra 2025.

    Otkriveno koga ljubi Carlos Alcaraz

    11. Septembra 2025.

    Saobraćajna nesreća u Velikoj Kladuši, veća materijalna šteta na vozilima

    11. Septembra 2025.

    Bogdanović žestoko po Piksiju i Srbiji: Čista neodgojenost i neodgovornost

    11. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ovo je 10 najboljih sireva na svijetu, jedan s prostora Balkana
    Magazin

    Ovo je 10 najboljih sireva na svijetu, jedan s prostora Balkana

    17. Aprila 2024.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Na prvom mjestu je italijanski parmezan (parmigiano reggano), kojem su posjetitelji spomenute stranice dali ocjenu 4,68. Parmezan je tvrdi, polumasni žuti sir od kravljeg mlijeka. Potječe iz okolice italijanskog grada Parme, odakle mu dolazi ime.

    Slijedi još intalijanskih sireva – mozzarella di bufala campana i stracchino di crescenza te grčki sir graviera naxou. Oni su zapravo dobili istu ocjenu: 4,64.

    Na petom mjestu je portugalski queijo serra de estrella (4,63), na šestom italijanski sir buratta (4,62), na sedmom francuski saint-andre (4,61), a na osmom reblochon (4,55), također francuski.

    Pljevaljski sir, koji se proizvodi u Crnoj Gori, zauzeo je deveto mjesto s ocjenom 4,55. Pljevaljski sir je glavna namirnica mnogih crnogorskih jela. On se tradicionalno proizvodi od sirovog kravljeg mlijeka. Ima jak okus i kremastu strukturu.

    Njegove jedinstvene arome rezultat su procesa sazrijevanja koji se odvija u posebno dizajniranim drvenim kacama. Narezani sir se posoli, stavi u drvene kace, a zatim potopi u salamuru.

    Treba mu 15 dana da sazri, nakon čega je spreman za konzumaciju. Toliko je popularan da postoji i godišnja manifestacija Dani pljevaljskog sira, na kojoj brojni proizvođači iz pljevaljskog kraja predstavljaju svoje sireve.

    Deseto mjesto na listi Taste Atlasa je zauzeo francuski mont d'or s ocjenom 4,54.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Otkriveno koga ljubi Carlos Alcaraz

    11. Septembra 2025.

    Poslušajte novu pjesmu Halida Bešlića posvećenu supruzi

    11. Septembra 2025.

    Irska prijeti bojkotom Eurosonga ako Izrael bude učestvovao

    11. Septembra 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    Iznajmio skelu vrijednu oko 70.000 KM pa prodao za 12.000 KM

    11. Septembra 2025.1 Min Read

    Policija je identifikovala E.S. iz Bijeljine kojeg terete da je prevario osobu iz Omarske od…

    Na “Sarajevo Run Fest 2025” više od 2.000 učesnika iz 50 država

    11. Septembra 2025.

    Otkriveno koga ljubi Carlos Alcaraz

    11. Septembra 2025.

    Saobraćajna nesreća u Velikoj Kladuši, veća materijalna šteta na vozilima

    11. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.