Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Ovdje imamo aparthejd, ali došli smo poslati poruku da Bošnjaci nisu sami i da se neće sami boriti

    12. Septembra 2025.

    Dal Varešanović odlazi na posudbu

    12. Septembra 2025.

    Ako uzimate ovaj lijek dobro pazite koje suplemente koristite

    12. Septembra 2025.

    Srbijanski prijevoznici blokirali put, policija morala reagovati

    12. Septembra 2025.

    Skupština Željezničara sinoć usvojila tri nova zaključka o strateškom partneru

    12. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Začin koji koristimo svaki dan povećava rizik od raka želuca za 40%
    Magazin

    Začin koji koristimo svaki dan povećava rizik od raka želuca za 40%

    11. Maja 2024.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


     

    Nutricionisti iz Centra za javno zdravstvo na Sveučilištu u Beču otkrili su da ljudi koji su dodavali sol u većinu svojih obroka imaju 41 posto veću vjerojatnost da obole od raka želuca od onih koji su štedljivo koristili taj začin.

    Prethodna istraživanja provedena u Kini, Japanu i Koreji povezivala su slanu prehranu s rakom želuca, ali ovo je jedno od prvih koje je pokazalo vezu i među stanovnicima zapadnih zemalja.

    “Naše istraživanje pokazuje povezanost između učestalosti dodane soli i raka želuca, i u zapadnim zemljama”, rekla je glavna autorica Selma Kronsteiner-Gicevic, nutricionistica sa Sveučilišta u Beču.

    Iako je austrijska studija bila samo promatračka, starije studije sugeriraju da bi višak soli mogao nagrizati zaštitni omotač na želucu, uzrokujući oštećenje tkiva i dovodeći do kancerogenih mutacija.

    Idealno je unositi manje od 1500 mg natrija dnevno. Prosječnom zapadnjačkom prehranom unosimo 3500 mg natrija dnevno, katkad i više.

    “Možda se čini bezopasnim dodati malo soli za okus, ali stalno pretjerivanje s količinom soli može biti štetno”, napisali su istraživači u svom zaključku.

    Istraživači Sveučilišta u Beču ispitali su bazu podataka od 471.144 odrasle osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Otkriveno je da su u razdoblju od 11 godina ljudi koji su konzumirali više soli, imali 41 posto veću vjerojatnost da će razviti rak želuca nego ljudi koji su je rijetko dodavali u svoje obroke.

    Inače, konzumacija alkohola i pušenje duhana značajno pridonose riziku od razvoja raka želuca, prema Američkom društvu za rak. Ako se rano otkrije, rak želuca ima visoku stopu preživljavanja. Neki rani simptomi uključuju nadutost, želučane tegobe i probavne smetnje.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Ako uzimate ovaj lijek dobro pazite koje suplemente koristite

    12. Septembra 2025.

    “Zaboravljeni” karcinom se sve češće javlja kod mladih ljudi

    12. Septembra 2025.

    Holandija se neće takmičiti na Eurosongu u slučaju nastupa Izraela

    12. Septembra 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    Ovdje imamo aparthejd, ali došli smo poslati poruku da Bošnjaci nisu sami i da se neće sami boriti

    12. Septembra 2025.3 Mins Read

    Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je boravio u Stocu gdje je razgovarao…

    Dal Varešanović odlazi na posudbu

    12. Septembra 2025.

    Ako uzimate ovaj lijek dobro pazite koje suplemente koristite

    12. Septembra 2025.

    Srbijanski prijevoznici blokirali put, policija morala reagovati

    12. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.