Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Saigrač tvrdi: Westbrook narušava svlačionicu

    14. Maja 2025.

    Spas kod uboda pčele, ose ili stršljena: Kako ublažiti bol, otok i svrab?

    14. Maja 2025.

    Na Pecari uzvratni susret finala kupa: Stiže li titula u Sarajevo?

    14. Maja 2025.

    Jedna djevojka završila na Hitnoj

    14. Maja 2025.

    Hvala za sve godine borbe

    14. Maja 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Nektarine ili breskve: Koje voće je zdravije
    Magazin

    Nektarine ili breskve: Koje voće je zdravije

    10. Juna 2024.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Nektarine su specifična sorta breskve, a i one i breskve dostupne su u varijanti sa ijbelim i žutim „mesom“ i smatraju se koštičavim voćem, jer obje vrste ploda imaju košticu u središtu.

    Iako su vrlo slične, nektarine i breskve se razlikuju po ukusu, izgledu i nutritivnom sastavu i potencijalnih zdravstvenih koristi.

    Koje hranljive materije sadrže nektarine i breskve?

    Nektarine i breskve su i odlični izvori hranljivih materija, kao što su:

    Vitamin A

    Vitamin C

    Kalijum

    Niacin

    Magnezijum

    Fosfor.

    Obje vrste voća sadrže visoke nivoe karotenoida (pigmenata), kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin. Breskve i nektarine su slične u pogledu kalorija, ugljenih hidrata, vlakana i proteina koje sadrže. Na nivou mikronutrijenata, breskve sadrže nešto veće količine vitamina A, vitamina C i luteina. Nektarine, s druge strane sadrže nešto veće količine kalijuma, niacina, magnezijuma i fosfora. Pored toga, nivoi beta-karotena u breskvi i nektarinama sa žutim mesom su skoro dvostruko veći od breskvi i nektarina sa bijelim unutrašnjim plodom. Ove suptilne varijacije u boji i veličini mogu da utiču na sadržaj hranljivih materija u breskvi i nektarinama, ali i na zdravstvene prednosti.

    Razlika u ukusu i teksturi

    Zrele breskve imaju mekan osjećaj u ustima i veoma su sočne. Breskve sa bijelim mesom mogu da budu slađe i manje kisele od žutih. Nektarine su obično manjeg ploda i sa manjim sadržajem vode i često se smatraju slađim od svojih „rođaka“. Zrela nektarina ima čvršći i ujednačeniji osjećaj u ustima i manje je sočna.

    Nektarine i breskve vizuelno se razlikuju ne samo po veličini, već i po teksturi kože. Pokožica breskve je pokrivena „dlačicama“ dok je kožica nektarina glatka na dodir. Razlike u sortama i nivoi zrelosti breskve i nektarine mogu da utiču na ukus i teksturu.

    Kakve zdravstvene koristi imaju breskve i nektarine?
    Nektarine i breskve su i odlični izvori hranljivih materija, posebno vitamina A, vitamina C, kalijuma, niacina, magnezijuma i fosfora. Oba ploda takođe sadrže visoke nivoe karotenoida beta-karotena, luteina i zeaksantina. Takođe su bogati dijetalnim vlaknima.

    1. Breskve i nektarine su odlični izvori dijetalnih vlakana. Analizom iz 2023. godine ispitana je veza između povećane količine dijetalnih vlakana i nekoliko važnih markera zdravlja, kao što su:

    Poboljšano varenje

    Smanjen krvni pritisak

    Smanjen nivo lipida

    Smanjena upala

    Stabilizovan nivo šećera u krvi.

    Analiza je zaključena pronalaskom opšte veze između visokog unosa vlakana u ishrani i nižeg rizika od ukupnog mortaliteta (uključujući bolesti na koje utiču gore navedeni markeri).

    2. Poboljšana kognicija. Sistematski pregled nivoa karotenoida u krvi, kojim su breskve i nektarine veoma bogate, otkrio je ograničenu vezu između nižih nivoa i povećanog rizika od Alchajmerove bolesti i blagog kognitivnog oštećenja.

    3. Poboljšano zdravlje očiju. Nedavna istraživanja otkrila su vezu između potrošnje beta-karotena i smanjene progresije makularne degeneracije u odnosu na starosnu dob. Ova analiza je takođe otkrila pozitivnu vezu između povećanog unosa luteina i zeaksantina i poboljšane oštrine vida. Postoje obećavajući dokazi koji podržavaju pozitivne efekte konzumiranja karotenoida i poboljšanja zdravlja očiju, prenosi Telegraf.

    (Vijesti.ba) 

    Možda vas zanima

    Spas kod uboda pčele, ose ili stršljena: Kako ublažiti bol, otok i svrab?

    14. Maja 2025.

    Ove informacije nikad nemojte dijeliti s ChatGPT-jem

    14. Maja 2025.

    Zašto se Izrael uopšte takmiči na Eurosongu?

    14. Maja 2025.
    Najnovije
    Sport

    Saigrač tvrdi: Westbrook narušava svlačionicu

    14. Maja 2025.2 Mins Read

    Jedan od igrača Denver Nuggetsa, koji je želio da bude anoniman je iznio stvari iz…

    Spas kod uboda pčele, ose ili stršljena: Kako ublažiti bol, otok i svrab?

    14. Maja 2025.

    Na Pecari uzvratni susret finala kupa: Stiže li titula u Sarajevo?

    14. Maja 2025.

    Jedna djevojka završila na Hitnoj

    14. Maja 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.