Maslinovo ulje je poznato kao hranljiva namirnica i ključni sastojak mediteranske ishrane. Vremenom je postalo dio mnogih trendova, a influenceri često tvrde da ispijanje kašike maslinovog ulja na prazan stomak poboljšava rad crijeva, dok neki tvrde da kuhanje sa njim uništava vrijedne hranljive materije.
Iako je potpuno bezbjedno konzumirati sirovo maslinovo ulje, trenutno ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnje da je pijenje maslinovog ulja efikasnije od kuhanja sa njim.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je možda najpoželjnija opcija jer se najmanje obrađuje, ali sve vrste maslinovog ulja imaju brojne zdravstvene prednosti.
Maslinovo ulje je poznato po tome što može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja, zahvaljujući antioksidansima poput polifenola koji se bore protiv slobodnih radikala i imaju antiinflamatorna svojstva, navodi Food Republic.
Iako je potpuno bezbjedno konzumirati, maslinovo ulje je bogato kalorijama i mastima. Jedna kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja sadrži 119 kalorija i 14 grama masti. Važno je napomenuti da toplota ne uništava njegova korisna svojstva, pa je bolje koristiti ga u kuhanju i prirodno ga uključiti u ishranu, nego ga tretirati kao dodatak ishrani.
Međutim, važno je koristiti pravu vrstu maslinovog ulja za jelo koje pripremate – postoji razlika između rafinisanog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, pa birajte onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.
(Vijesti.ba)