Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Vlastiti narod guši policijskim pendrecima i priča o zaštiti srpskog naroda u BiH

    21. Septembra 2025.

    Večeras spektakl na nebu iznad regiona: Saturn će zasijati u punom sjaju

    21. Septembra 2025.

    Igrač Željezničara na posudbi u Travniku doživio tešku povredu

    21. Septembra 2025.

    Savjeti dreserke: Šta znači kada vas pas pokušava dodirnuti šapom

    21. Septembra 2025.

    U Cazinu teška saobraćajna nesreća, policija i hitna na terenu, ima povrijeđenih

    21. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Pripremite divljač kao profesionalac uz najbolje savjete
    Magazin

    Pripremite divljač kao profesionalac uz najbolje savjete

    2. Marta 2025.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Divljač je vrlo cijenjena zbog svog bogatog okusa i posebnog karaktera, a priprema zahtijeva pažnju i strpljenje.

    U nastavku pronađite nekoliko savjeta za pripremu jela od divljači, ali i jedan provjereno dobar recept za gulaš od divljači, piše Index.

    Meso divljači, bilo da je riječ o srnetini, veprovini, fazanu ili zecu, potrebno je marinirati prije pripreme. Marinada može biti jednostavna (crno vino, maslinovo ulje, češnjak, ružmarin, lovorov list, timijan, sol i papar) ili bogatija (uz dodatak mlijeka, začinskog bilja, povrća), a važno je marinirati ga kako bi meso bilo mekše i ukusnije.

    Mekše komade mesa marinirajte između 4 i 12 sati, a komade poput lopatice ili komade kosti potrebno je duže marinirati, i to između 12 i 24 sata. Također, meso je najbolje marinirati u staklenim ili plastičnim posudama, a ne u metalnim.

    Kakve začine koristiti?

    Od začina za marinadu možete koristiti što god želite, po vašem ukusu, a najčešće se u pripremi jela od divljači koriste ružmarin, timijan, lovor, kleka, mažuran i crni papar.

    Kleka (ili borovica) posebno je prepoznatljiv začin, jer jelu daje specifičnu gorko-slatku notu koja se odlično slaže s mesom divljači.

    S mesom divljači najbolje se slažu povrtni umaci, umaci na bazi crnog vina, na bazi sušenih šljiva i borovnica, ali i kombinacije maslaca, meda i senfa. Ovi umaci ističu bogatstvo mesa i pomažu da se ublaži njegova divlja nota, što jelo čini mekšim i aromatičnijim.

    Kako napraviti najbolji gulaš od divljači?

    Gulaš od divljači jedno je od najpoznatijih jela, posebno u planinskim i lovačkim područjima, a najčešće se priprema sa srnetinom ili veprovinom, ili kombinacijom junetine i mesa od divljači. Često se poslužuje s pireom, palentom ili domaćim knedlama, a o jednom takvom receptu već smo vam pisali.

    Priprema se u kotliću (no, ako ga nemate, možete ga pripremati na klasičan način, na štednjaku), a za njega će vam trebati:

    juneće meso
    meso od divljači
    luk
    češnjak
    svinjska mast
    domaća slanina
    temeljac
    vino
    začini po želji (mljevena slatka paprika, sol, papar, lovor, kleka…).

    Dan ranije meso narežite na kockice i stavite u mješavinu vina, malo vode, lovora, papra u zrnu i par režnjeva češnjaka. Idući dan u kotliću otopite mast, a kada počne cvrčati, dodajte slaninu, luk, korjenasto povrće, jabuku i lovor. Kada luk postane staklast i lagano se zaprži, dodajte češnjak i mljevenu papriku, samo pazite da ne zagori, da ne bude gorko.

    Zatim u kotlić stavite meso koje se dinsta sa svih strana. Meso podlijte vinom i temeljcem te po potrebi i vodom. Sve se zajedno sada mora kuhati dobra dva sata pa pustite da lagano krčka. Pred kraj kuhanja stavite i ostale začine i vrganje. Peršin pospite na samom kraju, a gulaš poslužite uz lovačke knedle od kruha, palentu ili domaći kruh.

    Cijeli recept pronađite ovdje.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Večeras spektakl na nebu iznad regiona: Saturn će zasijati u punom sjaju

    21. Septembra 2025.

    Savjeti dreserke: Šta znači kada vas pas pokušava dodirnuti šapom

    21. Septembra 2025.

    Dr. Žiga: Pravilnim odnosom prema životu i brigom smanjujemo rizik od Alzheimerove bolesti

    21. Septembra 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    Vlastiti narod guši policijskim pendrecima i priča o zaštiti srpskog naroda u BiH

    21. Septembra 2025.2 Mins Read

    Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak oglasio se povodom izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nakon…

    Večeras spektakl na nebu iznad regiona: Saturn će zasijati u punom sjaju

    21. Septembra 2025.

    Igrač Željezničara na posudbi u Travniku doživio tešku povredu

    21. Septembra 2025.

    Savjeti dreserke: Šta znači kada vas pas pokušava dodirnuti šapom

    21. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.