Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Cibona pred ispadanjem iz ABA lige, poraženi od tima kojeg je nadigrala Bosna

    31. Maja 2025.

    Šta znače T4, T3 i TSH? Sve što trebate znati o hormonima štitnjače

    31. Maja 2025.

    Tuga u BiH! Zbog pijanog vozača Audija život su izgubili Almin, Dalila i Enis

    31. Maja 2025.

    FK Sloboda dobila licencu za 1. ligu FBiH

    31. Maja 2025.

    Umjesto trčanja, isprobajte vježbe koje brže skidaju salo sa stomaka

    31. Maja 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Pacovi prošli posebnu obuku i naučili da razlikuju vina
    Magazin

    Pacovi prošli posebnu obuku i naučili da razlikuju vina

    5. Marta 2025.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    ​Za somelijere, degustacija “naslijepo” predstavlja način da se prouče tipične karakteristike vina ili procjene njegov kvalitet, za ljubitelje vina to je izgovor da probaju više vrsta vina, a nedavna naučna studija primjenila je ovu zabavu u potpuno novu svrhu:

    …da dokaže olfaktorne sposobnosti pacova. Pacovi su uspješno razlikovali dvije sorte bijelog vina, rizling i sovinjon blan, u studiji koju su vodili istraživači sa Univerziteta u Trentu, Londonu, Beču i sa Univerziteta Linkoln, prenosi “Phys”. Nalazi pokazuju da ove životinje mogu kategorizovati složene mirisne stimuluse bez lingvističkih ili kognitivnih sposobnosti, specifičnih za ljude. jednostavnije rečeno, ove životinje pokazale su da mogu razlikovati složene mirisne stimulacije bez korišćenja jezika kao načina sporazumijevanja.

    U studiji “Pacovi mogu razlikovati dvije vrste bijelog vina”, objavljenoj u “Animal Cognition”, istraživači su primjenili eksperimentalnu metodu olfaktorne diskriminacije koristeći scenario “idi/ne-idi” da bi procjenili mogu li pacovi da nauče i generalizuju kategorije mirisa u složenom domenu. Devet odraslih mužjaka pripitomljenih pacova, prethodno obučenih za nepovezani zadatak kategorizacije mirisa, naučili su da razlikuju vina od dvije različite sorte grožđa.

    Vina koja su bila nuđena pacovima su sovinjon blan iz SAD, Australije i sa Novog Zelanda, i rizling iz Francuske, Njemačke i Australije. Svakom pacovu je dodijeljena jedna sorta vina kao nagradni stimulans (S+), dok je druga vrsta vina služila kao nenagradni stimulus (S−). Obuka se sastojala od izlaganja pacova vinu različitih sorti, kroz različite berbe i geografsko porijeklo. Eksperimentalna postavka je uključivala automatizovani sistem za isporuku mirisa sa komorama u koje su pacovi morali da uguraju nos kako bi pokrenuli polugu. Tačan odgovor (pritisak poluge za S+) je rezultirao nagradom u vidu poslastice, dok je “kazna” za netačan odgovor (pritisak poluge za S−) bila pauza u davanju hrane. Obuka je nastavljena sve dok pacovi nisu pokazali više od 80 odsto tačnih odgovora tokom tri uzastopne sesije.

    Tokom testiranja, pacovima su predstavljena nova vina istih sorti u nenagradnim ispitivanjima: rezultati su pokazali da je svih devet pacova naučilo da pravi razliku između dvije sorte vina, pri čemu je većina uopštavala naučene razlike u kategorijama novih vina. Pacovi su češće pritiskali polugu za nova vina koja su odgovarala prethodno nagrađenoj kategoriji, potvrđujući sposobnost da “primjene znanje” van specifičnih uzoraka koji su korišćeni za obuku.

    Pacovi somelijeri su ispravno razlikovali 94 odsto “starih” uzoraka vina i 65 odsto novih. Pacov Pinats bio je jedini od devet učesnika koji je pokazivao neobičan obrazac odgovora tokom faze testiranja. Za razliku od drugih pacova, on nije uspješno primjenjivao naučeno znanje na nova vina. On je “imao” više netačnih odgovora, češće pritiskajući polugu za izostanak nagrada (S−) za nova vina nego za ispravnu kategoriju (S+). Njegovi rezultati pokazuju prirodne razlike između pojedinaca u procesu olfaktorne obrade ili konsolidacije pamćenja. Kikiriki je možda bio bolji somelijer jer je bio bolji poznavalac “kapljica” od ostalih, prepoznajući aromu svake sorte vina kao sopstvenu nagradu što je dovelo do nedosljednih odgovora u eksperimentu.

    Rezultati studije pokazuju da složena olfaktorna kategorizacija ne zahtijeva primjenu riječi i možda je rasprostranjenija među životinjama, ali se o tome još ne zna mnogo. Buduća istraživanja mogu biti usmjerena na istraživanje da li se slične sposobnosti olfaktorne razlike viđaju i kod drugih vrsta sisara, uključujući pse i primate i da li pacovi mogu razlikovati vina po teruaru – faktorima koji utiču na životnu sredinu, stil proizvodnje vina ili region porijekla.

    Zato somelijeri pripazite: pacovi bi uskoro mogli da preuzmu vaš posao, prenosi “Telegraf”.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Šta znače T4, T3 i TSH? Sve što trebate znati o hormonima štitnjače

    31. Maja 2025.

    Umjesto trčanja, isprobajte vježbe koje brže skidaju salo sa stomaka

    31. Maja 2025.

    Pet dubokih znakova da je neka osoba suđena baš vama

    31. Maja 2025.
    Najnovije
    Sport

    Cibona pred ispadanjem iz ABA lige, poraženi od tima kojeg je nadigrala Bosna

    31. Maja 2025.1 Min Read

    U prvoj utakmici Ilirija je slavila u Zagrebu rezultatom 93:88, iskoristivši odličan start i vodstvo…

    Šta znače T4, T3 i TSH? Sve što trebate znati o hormonima štitnjače

    31. Maja 2025.

    Tuga u BiH! Zbog pijanog vozača Audija život su izgubili Almin, Dalila i Enis

    31. Maja 2025.

    FK Sloboda dobila licencu za 1. ligu FBiH

    31. Maja 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.