Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Tea Kovačević osvojila turnir u Danskoj

    17. Juna 2025.

    Zaboravite musaku, ovaj punjeni paradajz je hit ljeta

    17. Juna 2025.

    Brazilac Erick novi igrač Željezničara

    17. Juna 2025.

    Džejla Ramović diplomirala u Barceloni

    17. Juna 2025.

    SIPA vrši pretrese u Bihaću na više lokacija, očekuju se hapšenja

    17. Juna 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Sjećate li se kolača koji su mnogi voljeli u bivšoj Jugoslaviji
    Magazin

    Sjećate li se kolača koji su mnogi voljeli u bivšoj Jugoslaviji

    12. Aprila 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    U staroj Jugoslaviji posebno je bio popularan recept za baklavu bez kora.

    Baklava koja se pravi bez kora jednako je ukusna kao i ona sa korama, a posebno je vole ljubitelji zalivenih kolača, piše Žena.

    Sastojci:

    250 g brašna
    150 g griza
    300 g šećera
    250 ml kisele vode
    150 ml ulja
    kesica praška za pecivo
    100 g mljevenih oraha
    100 g sjeckanih oraha
    100 g suhog grožđa (opciono)
    1 kesica vanilin šećera
    1 limun

    Priprema:

    U veću posudu sipajte brašno, griz, prašak za pecivo, mljevene orahe, kiselu vodu i ulje, pa sve dobro izmiješajte. Ukoliko volite suho grožđe, dodajte ga u smjesu.

    Tepsiju podmažite uljem i pospite brašnom, pa na kratko stavite u frižider da se sastojci zalijepe za lim. Potom izvadite tepsiju iz frižidera, sipajte smjesu za baklavu i pecite je na 180 stepeni dok se kolač ne odvoji od ivica pleha. Ostavite kolač u plehu da se ohladi.

    Dok se kolač hladi, u šerpu sipajte 300 grama šećera i 300 mililitara obične vode, pa stavite da se kuha. Kad tečnost proključa dodajte kesicu vanilin-šećera i sok od jednog limuna, pa kuhajte još pet minuta, odnosno dok se na površini ne pojave bijeli mehurići. Vrelim sirupom prelijte baklavu i ostavite da stoji na hladnom mjestu barem preko noći, da bi dobro upila sav sirup.

    Prije služenja isjecite baklavu na kocke i po želji je ukrasite polovinama jezgra oraha.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Zaboravite musaku, ovaj punjeni paradajz je hit ljeta

    17. Juna 2025.

    Džejla Ramović diplomirala u Barceloni

    17. Juna 2025.

    Kupujete jaja? Ove oznake vam otkrivaju pravu istinu

    17. Juna 2025.
    Najnovije
    Sport

    Tea Kovačević osvojila turnir u Danskoj

    17. Juna 2025.1 Min Read

    Tea se u finalu sastala sa španskom juniorkom Paolom Pinerom Celorio, koju je u neizvjesnom…

    Zaboravite musaku, ovaj punjeni paradajz je hit ljeta

    17. Juna 2025.

    Brazilac Erick novi igrač Željezničara

    17. Juna 2025.

    Džejla Ramović diplomirala u Barceloni

    17. Juna 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.