Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Delegat Doma naroda PSBiH Džemal Smajić traži da se isti zakon primijeni i na Milorada Dodika

    12. Novembra 2025.

    Poznat i posljednji učesnik osmine finala Kupa BiH

    12. Novembra 2025.

    Ne bacajte spužvu: Ovih pet trikova vam itekako može poslužiti

    12. Novembra 2025.

    SIPA u Bužimu uhapsila Senada Muratovića zbog objava na društvenim mrežama

    12. Novembra 2025.

    Barcelona sprema “bombu” tešku 65 miliona eura!

    12. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Kad zagrizeš i stane vrijeme: Bečka torta!
    Magazin

    Kad zagrizeš i stane vrijeme: Bečka torta!

    14. Aprila 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Bečka torta je pravi izbor za ljubitelje intenzivnog ukusa tamne čokolade.

    Savršena tekstura ganaša, koji se hladi preko noći, čini ovu tortu idealnom i za filovanje i za dekoraciju.

    Vrijeme pripreme: oko 60 minuta + hlađenje

    Sastojci

    Za koru:

    • 200 g omekšanog putera
    • 4 žumanca
    • 150 g tamne čokolade (72% kakaa), otopljene i prohlađene
    • 100 g šećera
    • 1 prašak za pecivo
    • 4 kašike brašna
    • 4 bjelanca

    Za fil:

    • 500 ml slatkog vrhnja
    • 250 g tamne čokolade (72% kakaa)

    Za dekoraciju:

    • 100 g tamne čokolade, narendane

    Priprema

    1. Umutiti puter, žumanca i 50 g šećera dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati otopljenu čokoladu, brašno i prašak za pecivo.
    2. Bjelanca umutiti s preostalim šećerom u čvrst snijeg i pažljivo sjediniti sa smjesom.
    3. Sipati u pleh (24×34 cm) obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Kore će se blago podići pa slegnuti – to je sasvim normalno.
    4. Za ganaš: zagrijati vrhnje do vrenja (ne da provrije), skloniti s vatre, dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Po želji, ostaviti preko noći u frižideru pa umutiti sljedeći dan.
    5. Ohlađenu koru prerezati na pola i filovati. Na vrh narendati čokoladu.
    6. Po želji, koristiti okrugli kalup prečnika 22 cm.
    7. Ukrasite po vlastitom ukusu i uživajte u bogatom čokoladnom savršenstvu!

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Ne bacajte spužvu: Ovih pet trikova vam itekako može poslužiti

    12. Novembra 2025.

    U petak u Zenici akcija mjerenja nivoa šećera u krvi

    12. Novembra 2025.

    Marija Šerifović se potresnim govorom oprostila od oca Rajka

    12. Novembra 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    Delegat Doma naroda PSBiH Džemal Smajić traži da se isti zakon primijeni i na Milorada Dodika

    12. Novembra 2025.2 Mins Read

    Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u Bužimu lišili slobode Senada…

    Poznat i posljednji učesnik osmine finala Kupa BiH

    12. Novembra 2025.

    Ne bacajte spužvu: Ovih pet trikova vam itekako može poslužiti

    12. Novembra 2025.

    SIPA u Bužimu uhapsila Senada Muratovića zbog objava na društvenim mrežama

    12. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.