Bečka torta je pravi izbor za ljubitelje intenzivnog ukusa tamne čokolade.
Savršena tekstura ganaša, koji se hladi preko noći, čini ovu tortu idealnom i za filovanje i za dekoraciju.
Vrijeme pripreme: oko 60 minuta + hlađenje
Sastojci
Za koru:
- 200 g omekšanog putera
- 4 žumanca
- 150 g tamne čokolade (72% kakaa), otopljene i prohlađene
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 4 kašike brašna
- 4 bjelanca
Za fil:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 g tamne čokolade (72% kakaa)
Za dekoraciju:
- 100 g tamne čokolade, narendane
Priprema
- Umutiti puter, žumanca i 50 g šećera dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati otopljenu čokoladu, brašno i prašak za pecivo.
- Bjelanca umutiti s preostalim šećerom u čvrst snijeg i pažljivo sjediniti sa smjesom.
- Sipati u pleh (24×34 cm) obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Kore će se blago podići pa slegnuti – to je sasvim normalno.
- Za ganaš: zagrijati vrhnje do vrenja (ne da provrije), skloniti s vatre, dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Po želji, ostaviti preko noći u frižideru pa umutiti sljedeći dan.
- Ohlađenu koru prerezati na pola i filovati. Na vrh narendati čokoladu.
- Po želji, koristiti okrugli kalup prečnika 22 cm.
- Ukrasite po vlastitom ukusu i uživajte u bogatom čokoladnom savršenstvu!
(Vijesti.ba)