Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Roma srušila Lazio u velikom derbiju Rima

    21. Septembra 2025.

    ‘Boja gladi’ – Etno likovna kolonija ‘Vršani’, podrška narodu Palestine

    21. Septembra 2025.

    Bošnjaci u Sarajevu ne mogu da skupe ni dovoljno trokolica za paradu

    21. Septembra 2025.

    Bilbija javno priznao igranje rukom u derbiju protiv Veleža

    21. Septembra 2025.

    Ova moćna biljka pomaže kod bakterija i virusa: Jača imunitet i ima niz blagodati

    21. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Sočno meso svaki put: Profesionalni savjet za mariniranje
    Magazin

    Sočno meso svaki put: Profesionalni savjet za mariniranje

    1. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Za dobar roštilj potrebno je i nešto vremena i nauke, naročito ako imate kvalitetan komad mesa iz kojeg želite izvući najviše sočnosti i okusa.

    Marinirati je najbolje preko noći ili najmanje nekoliko sati prije pečenja, no ako stvari pođu po zlu, meso s roštilja bit će gumeno ili bezukusno.

    Kako im se pogreške prilikom pripreme ne bi događale, profesionalni kuhari služe se trikom obrnutog mariniranja, a bez previše filozofiranja to znači da se nakon pečenja meso ostavi neko vrijeme u marinadi pa ponovno zagrije na roštilju netom prije posluživanja.

    Osim soli u marinadu dodajte i kiseline poput limuna ili octa kako bi meso omekšalo. Valja imati na umu da meso može postati gumeno ostavi li se predugo u marinadi koja obiluje kiselinom.

    Koristite li slatke marinade, korisno je znati da će se na temperaturi od 160 do 175 stepeni Celzijusa karamelizirati, a nakon toga početi gorjeti, ostavljajući tako gorak okus u ustima.

    Stoga se slatke marinade najčešće koriste za namirnice koje ne traže dugu pripremu, poput primjerice škampa ili kozica.

    Obrnuta marinada daje fini okus junetini i govedini, piletini, kao i rebarcima. Kuhari savjetuju da dominantne okuse osnovne marinade iskoristite i u onoj za naknadno odležavanje mesa.

    Želite li ispeći piletinu, bit će ukusna ako je prethodno posolite i nauljite pa pečete na umjerenoj vatri roštilja oko 10-15 minuta, odnosno dok nije gotova. Jednako tako začinite i pločice tikvica pa ispecite.

    Za to vrijeme pomiješajte maslinovo ulje, med, limunov sok, sol i biber u velikoj posudi, dodajte piletinu i tikvice pa ostavite pola sata do sat.

    Povremeno promiješajte meso i povrće kako bi se marinada lijepo uhvatila sa svih strana. Pet minuta prije posluživanja vratite namirnice na žar, a višak marinade poslužite.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    ‘Boja gladi’ – Etno likovna kolonija ‘Vršani’, podrška narodu Palestine

    21. Septembra 2025.

    Ova moćna biljka pomaže kod bakterija i virusa: Jača imunitet i ima niz blagodati

    21. Septembra 2025.

    Demencija je invaliditet, oboljeli i u ranijoj fazi bolesti trebaju podršku

    21. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Roma srušila Lazio u velikom derbiju Rima

    21. Septembra 2025.1 Min Read

    Fudbaleri Rome minimalnim su rezultatom 1:0 slavili u velikom rimskom derbiju protiv Lazija u 4.…

    ‘Boja gladi’ – Etno likovna kolonija ‘Vršani’, podrška narodu Palestine

    21. Septembra 2025.

    Bošnjaci u Sarajevu ne mogu da skupe ni dovoljno trokolica za paradu

    21. Septembra 2025.

    Bilbija javno priznao igranje rukom u derbiju protiv Veleža

    21. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.