Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Huawei bi mogao da ponudi svoj prvi telefon sa 20 GB RAM-a

    21. Juna 2025.

    Mbappe u bolnici, upitan za nastavak klupskog SP

    21. Juna 2025.

    Audi zbog Trumpovih carina razmišlja o izgradnji fabrike u SAD-u

    21. Juna 2025.

    Bosna objavila novu veliku vijest i obradovala navijače

    21. Juna 2025.

    Stupčanica nije dobila licencu, Posušje bez borbe ostaje u Wwin ligi

    21. Juna 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Koliko dugo meso treba da stoji u marinadi za najbolji ukus?
    Magazin

    Koliko dugo meso treba da stoji u marinadi za najbolji ukus?

    2. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Marinade pružaju bogat ukus i aromu, omekšavaju namirnice i daju im sočnost. Ali koliko je zaista potrebno da mariniramo meso, ribu ili povrće da bismo dobili savršene rezultate? Da bi odgovorili na to pitanje, tim sa Serious Eats testirao je: piletinu i govedinu, prenosi citymagazine.rs.

    Za marinadu su pomiješali soja sos, vodu, šećer, usitnjeni beli luk i biljno ulje (u odnosu 4:3:2:1:0,5 po težini), a meso su marinirali u trajanju od 30 minuta, 1 sat, 4 sata, 8 sati i 24 sata, kako bi otkrili idealno vrijeme za mariniranje.

    Koliko dugo se marinira piletina, a koliko govedina za najbolji rezultat: Duže nije uvijek bolje

    Pileća prsa:

    Meso koje je stajalo u marinadi duže od četiri sata bilo je primjetno slanije od ostalog.

    Piletina bi trebalo da stoji u marinadi najmanje jedan sat kako bi mogla lijepo da se karamelizuje tokom pečenja.

    Nakon 24 sata mariniranja, piletina je postala elastična i gumenasta.

    Degustatorima se najviše svidjela piletina koja je bila marinirana između jednog i osam sati.

    Piletina koja je marinirana samo 30 minuta bila je najmanje sočna i slabije začinjena.

    Goveđi odrezak:

    Najukusnije meso bilo je ono koje se mariniralo najmanje četiri sata, a degustatori su najviše hvalili ono koje je bilo marinirano osam sati.

    Odrezak koji je bio u marinadi 24 sata nije bio ni gumenast ni suh.

    Zaključak:

    Dugotrajnije mariniranje doprinosi boljoj apsorpciji začina i povećava sočnost mesa, ali ne treba pretjerivati – posebno kada je riječ o pilećim prsima, jer mogu postati tvrda i gumena. Govedina, s druge strane, mogu izdržati duže vrijeme mariniranja bez gubitka kvaliteta. Također, imajte u vidu da na optimalno vrijeme mariniranja utiče i količina kiseline (sirće, vino, limunov sok) ili enzima (kao što je sok od ananasa) koja se koristi u marinadi.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Huawei bi mogao da ponudi svoj prvi telefon sa 20 GB RAM-a

    21. Juna 2025.

    Audi zbog Trumpovih carina razmišlja o izgradnji fabrike u SAD-u

    21. Juna 2025.

    Tri pića koja pridonose prijevremenom starenju

    21. Juna 2025.
    Najnovije
    Magazin

    Huawei bi mogao da ponudi svoj prvi telefon sa 20 GB RAM-a

    21. Juna 2025.1 Min Read

    Novi Huawei Mate 80 flagship, mogao bi debitovati krajem godine sa rekordnom količinom memorije i…

    Mbappe u bolnici, upitan za nastavak klupskog SP

    21. Juna 2025.

    Audi zbog Trumpovih carina razmišlja o izgradnji fabrike u SAD-u

    21. Juna 2025.

    Bosna objavila novu veliku vijest i obradovala navijače

    21. Juna 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.