Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Težak sudar kamiondžija iz BiH i Srbije u Austriji

    12. Maja 2025.

    Ancelotti novi brazilski selektor

    12. Maja 2025.

    Preosjetljivost na odbacivanje: Klinička sjena perfekcionizma

    12. Maja 2025.

    Šef POMAK-a potvrdio da su tražili premijersku poziciju

    12. Maja 2025.

    Stevanović odigrao jubilarni 300. susret za Servette

    12. Maja 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Sedmica turske kuhinje: Autentični okusi iz svih 81 provincije Turske
    Magazin

    Sedmica turske kuhinje: Autentični okusi iz svih 81 provincije Turske

    12. Maja 2025.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Cilj manifestacije je promocija održivih, zdravih i tradicionalnih metoda pripreme hrane. Ovogodišnja tema, „Klasična jela turske kuhinje“, stavlja u fokus bezvremenske recepte koji čine samu srž turske gastronomije.

    Sedmica turske kuhinje svake godine obilježava se nizom događaja i kampanja na društvenim mrežama koje organizuju predstavnici Republike Turske u zemlji i inostranstvu.

    Cilj ove inicijative je istaknuti bogato kulinarsko naslijeđe Turske, oblikovano hiljadama godina kulturne razmjene, održivih praksi i duboko ukorijenjenih gastronomskih tradicija. I dok se svake godine fokus stavlja na drugačiju temu kako bi se prikazala raznolikost turske kuhinje, ovogodišnja tema odaje počast klasičnim jelima – temelju turske gastronomije – kroz različite događaje prožete toplinom tradicionalnog turskog gostoprimstva.

    Bogati kulinarski pejzaž Turske duboko je ukorijenjen u plodnoj geografiji zemlje i stoljetnim tradicijama, čineći je pravim gastronomskim rajem. Klasična domaća jela, pripremljena s ljubavlju prema bezvremenskim receptima koji se prenose s generacije na generaciju, nalaze se u samom središtu ove raznolike kuhinje.

    Ovi osnovni specijaliteti, napravljeni od lokalnih, sezonskih sastojaka i promišljenih, ali jednostavnih tehnika, odražavaju suštinu turske kulinarske baštine. Njihova priprema njeguje tradicionalne vrijednosti turske kuhinje – zdravu ishranu, održivost i kuhanje bez otpada – i prenosi ih u savremeni kontekst. Istovremeno, ova jela simbolizuju trajne vrijednosti Anadolije: gostoprimstvo, zajedništvo i slogu. Uostalom, oni su temelj toplih, gostoljubivih turskih stolova koji okupljaju porodice, prijatelje i goste.

    Jelovnik ovogodišnje Sedmice turske kuhinje donosi kultna jela koja su kroz stoljeća zadržala svoju vrijednost i popularnost. Pod temom „Klasična jela turske kuhinje“, bit će predstavljena brojna tradicionalna jela, uključujući baršunastu čorbu od leće i aromatičnu Tarhana čorbu, İmambayıldı (patlidžan punjen lukom i paradajzom), Mantı (turske knedle) i Börek – slana peciva punjena raznovrsnim sastojcima, od krompira i sira do začinskog bilja i mljevenog mesa. Ukusne kombinacije poput Karnıyarık (patlidžan punjen mljevenim mesom) sa rižom i Cacıkom (hladni jogurt s krastavcima), Kuru fasulye (gulaš od bijelog graha) uz rižu i ukiseljeno povrće, te miješana dolma (punjeno povrće) s jogurtom, ponudit će zdravo i autentično putovanje kroz srce turske domaće kuhinje.

    Osvježavajuće salate poput Bostane i Çobana te raznovrsni Hoşaf – voćni kompoti, dodatno će obogatiti kulinarsko iskustvo. Za slatki završetak, tu su omiljeni turski deserti: Tavukgöğsü (puding od pilećih prsa), Kazandibi (karamelizirani mliječni puding) i nezaobilazna baklava.

    Sedmica turske kuhinje ujedno je i svojevrsna izložba bogate regionalne raznolikosti ove zemlje. Svaka od 81 turske provincije predstavit će vlastitu interpretaciju tradicionalnih recepata, oblikovanih lokalnim sastojcima, klimom i stoljećima kulturne razmjene. Od jela na bazi maslinovog ulja s egejske obale, preko smjelih i začinjenih specijaliteta jugoistočne Turske, pa sve do kuhinje bogate morskim plodovima s crnomorske obale – ova sedmica nudi pravo kulinarsko putovanje kroz raznolike regije.

    Kroz brojne regionalne događaje, posjetitelji će imati priliku okusiti lokalne klasike i doživjeti autentične okuse koji pričaju priče o svakodnevnom životu, kulturi i naslijeđu svake turske regije.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Preosjetljivost na odbacivanje: Klinička sjena perfekcionizma

    12. Maja 2025.

    Kontroverzna serija “Bad Boy” ruši rekorde na Netflixu

    12. Maja 2025.

    Aktivnost od samo 5 minuta koju treba da uvedete u svoju svakodnevicu

    12. Maja 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    Težak sudar kamiondžija iz BiH i Srbije u Austriji

    12. Maja 2025.1 Min Read

    Državljani Bosne i Hercegovine i Srbije povrijeđeni su u sudaru do kojeg je došlo jutros…

    Ancelotti novi brazilski selektor

    12. Maja 2025.

    Preosjetljivost na odbacivanje: Klinička sjena perfekcionizma

    12. Maja 2025.

    Šef POMAK-a potvrdio da su tražili premijersku poziciju

    12. Maja 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.