Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Đoković govorio o kraju karijere: Jednom kada odem…

    17. Septembra 2025.

    Cvjetne esencije kao alternativna terapija za emocionalnu ravnotežu

    17. Septembra 2025.

    Slučaj starateljstva nad sinom Amele Bećirspahić stigao do ombudsmana

    17. Septembra 2025.

    Cijena kafe u 2025. godini nastavlja rasti: Nemojte se iznenaditi novom poskupljenju

    17. Septembra 2025.

    Spektakularan doček za košarkaše Njemačke u Frankfurtu

    17. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Proljeće je i ništa ne miriše tako obećavajuće kao domaće Mozart kuglice
    Magazin

    Proljeće je i ništa ne miriše tako obećavajuće kao domaće Mozart kuglice

    14. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ostavite na stranu bečke suvenire i industrijske varijante: ove kuglice su mala ručno rađena čuda za nepce, prava proljetna rapsodija u tri sloja.

    Kad ih gricnete, prvo vas pozdravi svilenkasti sloj tamne čokolade, zatim nježna marcipanova sredina, a onda pregršt pistacija i vanilije, piše portal Žene.ba.

    Šta vam je potrebno?

    18 do 20 komada

    Sastojci:

    Za punjenje:

    • 80 g neslanih, oguljenih pistacija
    • 100 g bijele čokolade (najbolje sa 30–35% mliječnih sastojaka)
    • 1/2 kašikice ekstrakta prave vanilije

    Za srednji sloj:

    • 200 g marcipana (ili: 150 g fino mljevenih badema + 50 g šećera u prahu + par kapi vode/ruže)

    Za premaz:

    • 150 g tamne čokolade (oko 70% kakaa)
    • 1 kašikica kokosovog ulja (za sjaj, po želji)

    Priprema u tri jednostavna koraka

    1. Otopite bijelu čokoladu, dodajte pastu od pistacija i kap vanilije, ostavite da se stisne u frižideru.

    2. Svaki centar ispunjen pistacijama i vanilijom obložite marcipanom i oblikujte kuglicu.

    3. Uvaljajte kuglice u otopljenu tamnu čokoladu i ohladite do savršenstva.

    Zašto baš sad?

    Zato što proljeće voli lagane, ali konkretne deserte. Jer kafa na balkonu ili piknik pod cvjetnim drvetom traže nešto slatko, ali bez težine. I jer ste zaslužili poslasticu koja izgleda kao dragulj, a topi se kao da vam pjeva na jeziku.

    Mozart bi, da je mogao, komponirao baš ove.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Cvjetne esencije kao alternativna terapija za emocionalnu ravnotežu

    17. Septembra 2025.

    Iza glamura holivudske zavjese: Život Roberta Redforda obilježile dvije tragedije

    17. Septembra 2025.

    Simptom koji mnogi ignorišu može ukazivati na ozbiljno začepljenje arterija

    17. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Đoković govorio o kraju karijere: Jednom kada odem…

    17. Septembra 2025.2 Mins Read

    Novak Đoković kaže da već neko vrijeme razmišlja o tome kako će mu život izgledati…

    Cvjetne esencije kao alternativna terapija za emocionalnu ravnotežu

    17. Septembra 2025.

    Slučaj starateljstva nad sinom Amele Bećirspahić stigao do ombudsmana

    17. Septembra 2025.

    Cijena kafe u 2025. godini nastavlja rasti: Nemojte se iznenaditi novom poskupljenju

    17. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.