Taurin je aminokiselina koja se prirodno nalazi u mesu, morskoj hrani i mliječnim proizvodima. Ljudsko tijelo ga također proizvodi samo, a ima važnu ulogu u radu srca, mozga, nervnog sistema i očiju. Međutim, oblik taurina koji se nalazi u energetskim pićima je sintetički, iako se smatra sigurnim za konzumaciju.
Naučnici su otkrili da leukemijske ćelije ne mogu same proizvoditi taurin, već ga preuzimaju iz okoline pomoću posebnog transportera u koštanoj srži (kodiranog genom SLC6A6). To znači da što je više taurina dostupno u tijelu, više ga mogu iskoristiti ćelije raka za rast i širenje.
Šta je pokazala studija
Kroz testiranje na miševima i ljudskim leukemijskim ćelijama, istraživači su uočili da taurin podstiče rast kod tri oblika leukemije:
– Akutna mijeloična leukemija (Acute myeloid leukemia – AML)
– Hronična mijeloična leukemija (Chronic myeloid leukemia – CML)
– Mijelodisplastični sindromi (Myelodysplastic syndromes – MDS)
Zaključak je da visok unos taurina – posebno iz dodataka i energetskih pića – može povećati rizik od razvoja leukemije, ili pogoršati njen tok kod oboljelih.
Potencijalne koristi taurina
Zanimljivo je da su druge studije, poput jedne objavljene 2023. u časopisu Science, pokazale i potencijalne zdravstvene koristi taurina. U toj studiji su sredovječne životinje koje su primale dodatke taurina imale:
– Jače kosti,
– Bolju mišićnu izdržljivost,
– Jači imunitet,
– Te su živjele 10% duže.
Također, istraživanje objavljeno u Cellu ukazuje da taurin može poboljšati imuni odgovor kod oboljelih od želudačnih karcinoma.
Dok neke studije ukazuju na potencijalne benefite taurina u zdravlju i dugovječnosti, nova istraživanja sugerišu da u kontekstu leukemije – prekomjeran unos taurina može biti štetan. Naučnici naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjima prije nego što se donesu konačni zaključci ili promijene smjernice o suplementaciji taurina, posebno kod osoba sa rizikom od raka krvi.
(Vijesti.ba)