Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Amerikanka 2023. uzela pauzu zbog mentalnog zdravlja, sada je u finalu Wimbledona

    12. Jula 2025.

    Deen: Ne zaboravite Srebrenicu – pogledajte Quo Vadis, Aida?

    12. Jula 2025.

    Određeni termini utakmica prvog kola WWin lige BiH

    12. Jula 2025.

    Soda bikarbona je lijek za 4 bolesti, pod ovim uslovima

    12. Jula 2025.

    Ko je odgovoran? Domaće farme propadaju, a BiH godišnje troši stotine miliona na uvoz

    12. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Tajna najboljih punjenih paprika: Korak koji mijenja sve
    Magazin

    Tajna najboljih punjenih paprika: Korak koji mijenja sve

    22. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    U mnogim domaćinstvima širom regije, ovo jelo nije samo ručak – ono je podsjetnik na djetinjstvo, porodične nedjelje i recepte koji se prenose s koljena na koljeno.

    Njihova jednostavna priprema i bogat okus čine ih nezaobilaznim klasikom domaće kuhinje.

    Sočno meso obogaćeno začinima, rižom i povrćem, pažljivo napunjeno u babure i kuhano u gustome umaku od paradajza – punjene paprike su jelo koje svi vole.

    Često se kaže da su “najbolje drugi dan”, kada svi okusi imaju vremena prožeti se i razviti u punom intenzitetu.

    Recept za domaće punjene paprike (8–10 komada)

    Sastojci

    8–10 srednjih paprika babura
    500 g mljevenog mesa (junetina ili mješavina)
    100–150 g riže okruglog zrna
    1 velika glavica luka, sitno sjeckana
    2–3 režnja bijelog luka, sitno sjeckana
    1 veća mrkva, naribana
    1 jaje (po želji)
    1 kašika slatke mljevene crvene paprike
    So i biber po ukusu
    Malo ulja
    700 ml – 1 l pasiranog paradajza
    Goveđi ili povrtni temeljac (ili voda) po potrebi
    Svježi peršun za posipanje

    Priprema

    Operite paprike, odrežite im vrhove s peteljkom i sačuvajte ih za kasnije. Izvadite sjemenke i bijele membrane. Lagano posolite unutrašnjost svake paprike.

    Na malo ulja pirjajte sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte naribanu mrkvu i pirjajte još nekoliko minuta. Umiješajte mljeveno meso, miješajući dok ne promijeni boju.

    Dodajte opranu rižu, sjeckani bijeli luk, mljevenu papriku, so i biber. Sve dobro promiješajte.

    Ako koristite jaje, dodajte ga kada se smjesa malo ohladi. Po želji, rižu prethodno kratko prokuhajte kako biste bili sigurni da će biti dobro kuhana.

    Napunite paprike pripremljenim punjenjem, ostavljajući oko 1 cm prostora pri vrhu (riža će nabubriti). Poklopite paprike sačuvanim vrhovima.

    U široj posudi zagrijte malo ulja i kratko zapecite paprike sa svih strana za dodatnu aromu. Ovaj korak nije nužan, ali daje bogatiji okus. Izvadite paprike i stavite ih sa strane.

    U istoj posudi ulijte pasirani paradajz. Po potrebi je razrijedite temeljcem ili vodom, te začinite po ukusu. Složite paprike u posudu uspravno.

    Tekućina treba dosezati barem do dvije trećine visine paprika. Ako vam je ostalo punjenja, oblikujte male kuglice i dodajte ih u umak.

    Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 60–90 minuta, dok paprike ne omekšaju i riža ne bude potpuno kuhana. Povremeno protresite posudu kako bi se sve ravnomjerno skuhao.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Deen: Ne zaboravite Srebrenicu – pogledajte Quo Vadis, Aida?

    12. Jula 2025.

    Soda bikarbona je lijek za 4 bolesti, pod ovim uslovima

    12. Jula 2025.

    Ne možete se razbuditi? Gledajte u nešto crveno

    12. Jula 2025.
    Najnovije
    Sport

    Amerikanka 2023. uzela pauzu zbog mentalnog zdravlja, sada je u finalu Wimbledona

    12. Jula 2025.2 Mins Read

    Američka teniserka Amanda Anisimova (23) prva je finalistica ovogodišnjeg Wimbledona. U polufinalu je sa 6:4,…

    Deen: Ne zaboravite Srebrenicu – pogledajte Quo Vadis, Aida?

    12. Jula 2025.

    Određeni termini utakmica prvog kola WWin lige BiH

    12. Jula 2025.

    Soda bikarbona je lijek za 4 bolesti, pod ovim uslovima

    12. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.