Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Najavljena velika promjena u funkcionisanju FK Velež

    30. Maja 2025.

    Koliko neprospavanih noći šteti zdravlju srca?

    30. Maja 2025.

    Allegri novi trener Milana!

    30. Maja 2025.

    Diletta Leotta u Cavallijevoj haljini iz snova

    30. Maja 2025.

    Ovo je BiH | Katolik darovao imama pred put na hadž u Meku: “Hodža, red je red”

    30. Maja 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Hljeb iz bronzanog doba u muzeju, turski pekari mese somune po receptu od prije 5.000 godina
    Magazin

    Hljeb iz bronzanog doba u muzeju, turski pekari mese somune po receptu od prije 5.000 godina

    27. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    „Ovo je najstariji kvasni pečeni hljeb otkriven tokom iskopavanja, koji je u velikoj mjeri sačuvao svoj oblik“, rekao je Murat Tirkteki, arheolog i vođa iskopavanja nedaleko od grada Eskišehira, u centralnoj Turskoj.

    „Hljeb je rijetko otkriće tokom iskopavanja. Obično se pronađu samo mrvice, ali ovdje je sačuvan jer je bio spaljen i zakopan“, rekao je arheolog.

    Okrugli hljeb, ravan poput palačinke, prečnika 12 centimetara, pronađen je u septembru 2024. godine. Bio je karbonizovan i zakopan ispod praga kuće iz bronzanog doba, prije oko 3.300 godina prije nove ere.

    Arheolozi vjeruju da je hljeb, čiji je jedan komad bio otkinut, zakopan tokom izgradnje kuće i da je dio rituala obilja.

    Analiza je pokazala da se hljeb pravio od grubo mljevenog dvozrnca, drevne sorte pšenice i zrna sočiva, a kao kvasac se koristio list neidentifikovane biljke.

    Somuni po receptu za hljeb iz bronzanog doba se od prošle nedjelje mese i u lokalnoj pekari Halk Ekmek.

    Kombinacija drevne sorte pšenice, sočiva i bulgura, koja je nakon analiza djelovala najbliža recepturi iz bronzanog doba, daje bogat hljeb sa malo glutena i bez konzervansa, a somuni od 300 grama, po cijeni od 50 turskih lira (oko 1,12 evra), rasprodate su za samo nekoliko sati.

    Pokrajina Eskišehir, nekada bogata brojnim izvorima vode, sada je suočena sa sušom.

    „Suočavamo se sa klimatskom krizom, ali i dalje gajimo kukuruz i suncokret koji zahtijevaju mnogo vode. Preci su nam održali lekciju. Trebalo bi, kao i oni, da se okrenemo ka kulturama koje zahtijevaju manje vode“, rekla je gradonačelnica Eskišehira koja u svom kraju nastoji da oživi uzgoj drevne sorte pšenice, otporne na sušu i bolesti.

    Hljeb iz bronzanog doba od prošle nedelje je izložen u Arheološkom muzeju Eskišehira.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Koliko neprospavanih noći šteti zdravlju srca?

    30. Maja 2025.

    Diletta Leotta u Cavallijevoj haljini iz snova

    30. Maja 2025.

    Dolazim iz drugačijeg svijeta, ne podnosim šablone

    30. Maja 2025.
    Najnovije
    Sport

    Najavljena velika promjena u funkcionisanju FK Velež

    30. Maja 2025.2 Mins Read

    U radnoj i konstruktivnoj atmosferi koja je vladala, članovima Skupštine predstavljen je finansijski izvještaj o…

    Koliko neprospavanih noći šteti zdravlju srca?

    30. Maja 2025.

    Allegri novi trener Milana!

    30. Maja 2025.

    Diletta Leotta u Cavallijevoj haljini iz snova

    30. Maja 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.