Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Ona je nova Miss svijeta! Opal je predstavljala Tajland!

    1. Juna 2025.

    PSG prvi put u historiji prvak Evrope!

    1. Juna 2025.

    Rihanna se skinula u donji veš i u vrućem izdanju oduševila fanove

    1. Juna 2025.

    Od propalog preduzeća u Bihaću, napravljena uspješna poslovna priča

    1. Juna 2025.

    Eman (4) treba našu pomoć. Pružimo nadu njemu i njegovim roditeljima

    1. Juna 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Koštaju bogatstvo, ali trešnje su pravi saveznik našeg zdravlja
    Magazin

    Koštaju bogatstvo, ali trešnje su pravi saveznik našeg zdravlja

    29. Maja 2025.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ovo voće nije samo ukusno, već i pravi saveznik zdravlja, zahvaljujući bogatom sastavu hranljivih materija i bioaktivnih jedinjenja.

    Nutritivni sastav trešanja

    Trešnje su prvenstveno sastavljene od vode — oko 80%, što ih čini osvježavajućim i niskokaloričnim voćem.

    Porcija od 100 grama sadrži:

    Ugljenih hidrata: oko 16 g
    Vlakana: 2 g
    Masti: minimalno, oko 0,2 g
    Proteina: oko 1 g

    One su dobar izvor vitamina C (oko 7 mg na 100 g), koji je ključan za imunitet i zaštitu ćelija od oksidativnog stresa. Osim vitamina C, trešnje sadrže i folnu kiselinu, vitamine A, E i K, te važne minerale kao što su kalcijum, gvožđe, kalijum (222 mg) i jod (330 mg).

    Antioksidansi i borba protiv upala

    Trešnje su bogate polifenolima, posebno antocijaninima, koji su snažni antioksidansi. Antocijanini daju trešnjama karakterističnu crvenu boju i djeluju protiv upala u organizmu.

    Brojne studije ukazuju na to da redovna konzumacija trešanja može:

    – Smanjiti oksidativna oštećenja kože, pomažući u očuvanju mladalačkog izgleda i zdravlja kože

    – Ublažiti upalne procese, što može imati pozitivan efekat kod bolesti poput artritisa

    – Smanjiti rizik od razvoja hroničnih bolesti kao što su hipertenzija i dijabetes tipa 2

    – Podrška zdravlju srca i regulacija krvnog pritiska

    Kalijum u trešnjama pomaže u regulaciji krvnog pritiska tako što balansira efekat natrijuma u tijelu.

    Osim toga, polifenoli u trešnjama povoljno utiču na zdravlje krvnih sudova i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

    Pomoć probavnom sistemu

    Vlakna prisutna u trešnjama podržavaju zdrav rad crijeva, poboljšavajući varenje i sprečavajući zatvor. Redovna konzumacija vlakana povezana je sa boljom kontrolom tjelesne težine i smanjenim rizikom od metaboličkih poremećaja.

    Uloga joda za štitnu žlijezdu

    Jod je esencijalni mineral za proizvodnju hormona štitne žlijezde, koji su ključni za metabolizam, razvoj i funkcionisanje mnogih organa. Trešnje su iznenađujuće dobar izvor joda, što ih čini vrijednim dijelom ishrane, posebno za starije osobe kojima je često potreban dodatni unos ovog minerala.

    Podrška kvalitetu sna i mentalnom zdravlju

    Neka istraživanja sugerišu da bioaktivni sastojci u trešnjama mogu poboljšati kvalitet sna i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti, uključujući demenciju. Ovo voće sadrži melatonin, hormon koji reguliše ciklus spavanja.

    Trešnje i dijabetes

    Iako sadrže prirodne šećere (oko 13 g na 100 g), trešnje imaju nizak glikemijski indeks (GI), što znači da ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi. Zbog toga ih dijabetičari mogu konzumirati u umjerenim količinama, uživajući u slatkom okusu bez straha od poremećaja glikemijske kontrole, piše Čuvajzdravlje.

    Najbolje je jesti trešnje sirove, svježe ubrano voće koje je sačuvalo sve hranljive sastojke.

    Mogu se koristiti i u pripremi različitih jela:

    – Kao dodatak voćnim salatama

    – U smoothiejima i sokovima

    – U desertima poput pita ili jogurta

    – Uvarene u džemove ili kompote

    (Vijesti.ba)

     

    Možda vas zanima

    Ona je nova Miss svijeta! Opal je predstavljala Tajland!

    1. Juna 2025.

    Rihanna se skinula u donji veš i u vrućem izdanju oduševila fanove

    1. Juna 2025.

    Koji simptomi ukazuju na čir na želucu?

    1. Juna 2025.
    Najnovije
    Magazin

    Ona je nova Miss svijeta! Opal je predstavljala Tajland!

    1. Juna 2025.1 Min Read

    Na ovogodišnjem izboru za Miss svijeta, koji se održao u indijskom Hyderabadu, pobjedu je odnijela…

    PSG prvi put u historiji prvak Evrope!

    1. Juna 2025.

    Rihanna se skinula u donji veš i u vrućem izdanju oduševila fanove

    1. Juna 2025.

    Od propalog preduzeća u Bihaću, napravljena uspješna poslovna priča

    1. Juna 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.