Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Legenda otvorila dušu: “Za kokain i joint dobiju šest mjeseci, a meni za sirup dvije godine”

    14. Septembra 2025.

    Džejla Ramović žrtva prevare: Tužit ću ih, ovo je ozbiljna zloupotreba

    14. Septembra 2025.

    Šta bh. građane čeka na granici s Hrvatskom i drugim zemljama

    14. Septembra 2025.

    Atletičare koji obore svjetski rekord na SP-u čeka velika novčana nagrada

    14. Septembra 2025.

    Izbjegnite kazne: Znate li koja je obavezna oprema u vozilu u BiH?

    14. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ova superhrana je nekad bila osnova, a danas je zanemarujemo
    Magazin

    Ova superhrana je nekad bila osnova, a danas je zanemarujemo

    4. Juna 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ječam najčešće kupujemo na pijaci, mada ga ima i u prodavnicama, a kao namirnica izuzetno je nutritivno bogat. Jelo zapravo potiče iz centralne i istočne Evrope, gdje se ječam stoljećima koristio kao jedno od osnovnih žitarica u ishrani.

    Kod nas se ječam – ili kako ga mnogi nazivaju ječmena kaša – tradicionalno pripremao u siromašnijim domaćinstvima.

    Bilo je jeftino, ispunjeno i lako dostupno. Kuhala se najčešće u obliku čorbe sa povrćem i malo suhog mesa, a posebno je bila popularna zimi i rano proljeće, kada svježih namirnica nije bilo u izobilju.

    Ako nemate ideju šta napraviti od ječma, donosimo vam recept za gulaš.

    Sastojci

    3 kašike ulja
    150 g suhog mesa
    1 crveni luk
    250 g prokuhanog ječma
    2 kašike koncentrata paradajza
    1 mrkva
    100 graška
    2 krompira
    so, biber, crvena paprika

    Priprema

    Na zagrijanom ulju propržite suho meso dok ne zamiriše, pa dodajte luk. Pržite dok ne postane staklast.

    Dodajte koncentrat paradajza i kratko promiješajte. Ubacite crvenu papriku i pržite nekoliko sekundi – ne dozvolite da zagori. Imajte pri ruci vodu za zalivanje.

    Dodajte isječenu mrkvu, krompir isječen na kockice, grašak i napola kuhan ječam. Posolite i pobiberite.

    Kuhajte oko pola sata ili dok svi sastojci ne omekšaju.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Džejla Ramović žrtva prevare: Tužit ću ih, ovo je ozbiljna zloupotreba

    14. Septembra 2025.

    Izbjegnite kazne: Znate li koja je obavezna oprema u vozilu u BiH?

    14. Septembra 2025.

    Palestina prvi put u historiji ima predstavnicu na Miss Universe

    14. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Legenda otvorila dušu: “Za kokain i joint dobiju šest mjeseci, a meni za sirup dvije godine”

    14. Septembra 2025.2 Mins Read

    Idući mjesec nogometu se vraća igrač koji je s Argentinom osvojio Svjetsko prvenstvo prije tri…

    Džejla Ramović žrtva prevare: Tužit ću ih, ovo je ozbiljna zloupotreba

    14. Septembra 2025.

    Šta bh. građane čeka na granici s Hrvatskom i drugim zemljama

    14. Septembra 2025.

    Atletičare koji obore svjetski rekord na SP-u čeka velika novčana nagrada

    14. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.