Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    U Federaciji nema mjesta ni za mrtve Srbe

    14. Septembra 2025.

    Prije 72 godine otvoren stadion “Grbavica” u Sarajevu

    14. Septembra 2025.

    Brži metabolizam za svaki dan: Nekoliko provjerenih trikova

    14. Septembra 2025.

    Derby d'Italia u centru pažnje, Džeko i Fiorentina dočekuju prvaka

    14. Septembra 2025.

    Ed Sheeran objavio pjesmu “Play”, spot snimljen u Hrvatskoj

    14. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Neizostavni desert pred Bajram, a ovaj recept svi traže
    Magazin

    Neizostavni desert pred Bajram, a ovaj recept svi traže

    6. Juna 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Kadaif je jedna od njadražih bajramskih slastica.

    Ovo tradicionalno jelo priprema se u najsvečanijim prilikama, a danas je vrlo popularan i u svjetskim okvirima zbog popularne Dubai čokolade.

    Ovaj recept, koji svi traže, veoma je jednostavan, koristi se nekoliko jednostavnih i uglavnom lako dostupnih sastojaka, a priprema ne uključuje nikakve zahtjevne postupke.

    Sastojci

    500 g sirovog kadaifa
    200 g putera
    100 g oraha u jezgri i grožđica
    500 g šećera (za agdu, sa 1 litrom vode)
    vanilin šećer
    limun

    Priprema

    Sirov kadaif se slaže u puterom namazanu tepsiju. Između dva sloga sirovog kadaifa staviti orahe, grožđice i tanke kriške putera. Tako pripremljen kadaif staviti u rernu i peći na 160 stepeni.

    Za to vrijeme pripremiti preljev – agdu: 500 g šećera staviti u jednu litru vode i kuhati. Pri vrenju kašikom skinuti pjenu, te pustiti da vrije dok se ne dobije srednje gusta agda kojoj treba dodati sok od limuna ili kriske, i vanilin šećer.

    Mlak kadaif lagano preliti mlakom agdom.

    Napomena: Niti kadaif, niti agda ne smiju biti vrući. Ohlađen kadaif se reže na kocke.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Brži metabolizam za svaki dan: Nekoliko provjerenih trikova

    14. Septembra 2025.

    Ed Sheeran objavio pjesmu “Play”, spot snimljen u Hrvatskoj

    14. Septembra 2025.

    Jedan podatak iz vašeg sedmogodišnjeg doba mogao bi predvidjeti koliko ćete dugo živjeti

    14. Septembra 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    U Federaciji nema mjesta ni za mrtve Srbe

    14. Septembra 2025.1 Min Read

    Milorad Dodik istakao je da se zna da za Srbe nema života u Federaciji BiH,…

    Prije 72 godine otvoren stadion “Grbavica” u Sarajevu

    14. Septembra 2025.

    Brži metabolizam za svaki dan: Nekoliko provjerenih trikova

    14. Septembra 2025.

    Derby d'Italia u centru pažnje, Džeko i Fiorentina dočekuju prvaka

    14. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.