Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Ne zanemarujte crvene oči poslije kupanja u bazenu

    8. Juna 2025.

    Barbarez: Sve bih ih zamijenio da sam mogao, izvinjavam se navijačima

    8. Juna 2025.

    Vatreni nastup Jennifer Lopez, zasjenila sve na sceni u Washingtonu

    8. Juna 2025.

    Džeko: Termin u 15 sati nam nije odgovarao, imamo mnogo mana

    7. Juna 2025.

    Ne znate šta kuhati danas? Ova pita sa sirom spašava dan

    7. Juna 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Sočan turski mesni specijalitet za bajramski ručak
    Magazin

    Sočan turski mesni specijalitet za bajramski ručak

    7. Juna 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ovaj mesni börek donosi autentične okuse turske kuhinje s bogatim nadjevom od mljevene govedine začinjene tradicionalnim začinima i posut hrskavim susamom.

    Idealno jelo za svečane prilike poput Bajrama, koje spaja sočnost, začinjenu aromu i hrskavu teksturu.

    Sastojci

    • 500 g tankih kora za pitu (jufka)
    • 400 g mljevene govedine ili janjetine
    • 1 srednji crveni luk, sitno nasjeckan
    • 2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
    • 1 kašika biljnog ulja (maslinovo ili suncokretovo)
    • 1 kašika mljevene paprike (slatke ili ljute po želji)
    • 1 kašika mljevenog kima
    • So i svježe mljeveni crni biber po ukusu
    • 1 jaje
    • 100 ml jogurta
    • 100 ml ulja za premazivanje kora
    • 2 kašike susama za posipanje

    Priprema

    1. Na zagrijanom ulju prodinstajte oba luka dok ne postanu staklasti. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne porumeni. Začinite paprikom, kimom, solju i paprom. Ostavite da se malo ohladi.

    2. U zdjeli umutite jaje s jogurtom i uljem. U tepsiju stavite prvu koru, premažite mješavinom jaja i jogurta, zatim stavite drugu koru i ponovite postupak.

    3. Na treću koru ravnomjerno rasporedite mesnu smjesu, zatim prekrijte s još dvije kore, svaku premazujući smjesom jaja i jogurta. Narežite börek na komade i pospite susamom.

    Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 35-40 minuta, dok ne postane zlatno-smeđ i hrskav.

    Mesni börek simbolizuje bajramsku gozbu u turskim porodicama – topli, bogati okusi koji okupljaju ljude za stolom i slave zajedništvo. Susam daje dodatnu notu hrskavosti i aromatičnosti koja se savršeno slaže s mesnom smjesmom.

    Poslužite uz osvježavajuću jogurt salatu s krastavcima (cacık) i toplu tursku kafu za pravi bajramski doživljaj.

    Savršen je izbor za vaš bajramski stol. Uživajte!

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Ne zanemarujte crvene oči poslije kupanja u bazenu

    8. Juna 2025.

    Vatreni nastup Jennifer Lopez, zasjenila sve na sceni u Washingtonu

    8. Juna 2025.

    Ne znate šta kuhati danas? Ova pita sa sirom spašava dan

    7. Juna 2025.
    Najnovije
    Magazin

    Ne zanemarujte crvene oči poslije kupanja u bazenu

    8. Juna 2025.2 Mins Read

    Ljeto je pred vratima, a visoke temperature i druženja s porodicom i prijateljima čine bazen…

    Barbarez: Sve bih ih zamijenio da sam mogao, izvinjavam se navijačima

    8. Juna 2025.

    Vatreni nastup Jennifer Lopez, zasjenila sve na sceni u Washingtonu

    8. Juna 2025.

    Džeko: Termin u 15 sati nam nije odgovarao, imamo mnogo mana

    7. Juna 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.