Osim što je hranjiv za jelo, proces sadnje i uzgoja povrća može biti terapeutski za vrtlare .
Za većinu početnika, uglavnom je lakše uzgajati povrće u saksijama nego u zemlji.
Stručnjak za vrtlarstvo Calum Maddock podijelio je mišljenje o najboljem povrću za uzgoj u saksijama.
Savjetuje ljudima da uzgajaju kelj, koji se smatra superhranom zbog svojih zdravih vitamina i antioksidansa.
Calum je rekao: “Kelj je posljednjih godina doživio ogroman porast popularnosti zbog svog statusa superhrane. Ukusan, hranjiv i jednostavan za uzgoj, kelj je član porodice kupusa i odlično funkcionira i kao mini listovi salate i kao ukusno lišće za kuhanje ili dodavanje u smoothieje.”
Kelj je savršena opcija za one s ograničenim prostorom jer se može ostaviti da raste u posudi na balkonu ili terasi. Biljka obično uspijeva na sunčanim mjestima i dobro joj odgovara dobro drenirano tlo.
Kelj je jeftin za uzgoj iz sjemena i daje listove tokom cijele godine. Tokom ljetnih mjeseci posebno je važno održavati tlo vlažnim i redovno ga gnojiti.
Kelj je bogat je izvor vitamina A, vitamina C, folata i mangana, te riboflavina, pantotenske kiseline, vitamina B6, vitamina E i nekoliko dijetalnih minerala, uključujući kalcij, magnezij i kalij.
A njega možete dodavati u sva variva, peći, pa i kuhati kao zaseban obrok.
Kelj je popularan i danas, ali ljudi uzgajaju ovu superhranu već više od 2.000 godina.
(Vijesti.ba)