Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Željezničar i Borac večeras na Grbavici igraju derbi kola

    16. Septembra 2025.

    Hrabrost, bol i ljubav Eldine Zolj Balenović pretočena u knjigu

    16. Septembra 2025.

    “Ovo su bosanski gradovi!” (VIDEO)

    16. Septembra 2025.

    Hrelja: Dobro smo se pripremili za Željezničar

    16. Septembra 2025.

    U jutrošnjoj nesreći poginula 24-godišnja djevojka, automobil potpuno smrskan

    16. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Spasite paradajz: Ovo su ključni savjeti protiv plamenjače
    Magazin

    Spasite paradajz: Ovo su ključni savjeti protiv plamenjače

    17. Juna 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Paradajz je nezaobilazna biljka u mnogim baštama, omiljena zbog svog ukusa, svestranosti i relativno jednostavnog uzgoja. 

    Ipak, tokom ljeta često se suočava s opasnom gljivičnom bolešću – plamenjačom, koja može uništiti kompletan urod za samo nekoliko dana.

    Ova bolest se najčešće javlja u periodu od juna do avgusta, naročito kada su dani topli, a vlažnost visoka.

    Prvi znaci problema uključuju tamne, ulegnute mrlje na plodovima, koje brzo prelaze na lišće i stabljiku. Biljka počinje venuti, a ako se ne reaguje na vrijeme – gubi se cijela sezona.

    Prevencija je ključ

    Jedna od najefikasnijih preventivnih mjera je korištenje prirodnog malča. Prema savjetima stručnjaka, sloj slame, pokošene trave ili drvenih strugotina oko biljke pomaže u očuvanju vlage u tlu, smanjenju temperature korijena i sprječavanju da kapljice vode raznesu uzročnike bolesti po listovima.

    Idealna debljina sloja malča je oko 2–3 centimetra, a osim što štiti biljku, malč pomaže i u borbi protiv korova koji troše hranjive tvari iz tla.

    Pravilno razmještanje biljaka

    Još jedan važan faktor zaštite jeste razmak između biljaka. Ako se listovi dodiruju, to stvara mikroklimu s visokom vlagom – savršene uslove za razvoj bolesti.

    Ostavite dovoljno prostora između biljaka kako bi zrak mogao cirkulisati i sušiti vlagu s površine lišća.

    Također, izbjegavajte zalijevanje po lišću – usmjerite vodu direktno na tlo, kako biste spriječili širenje gljivica kapljicama.

    Ulaganje malo pažnje u organizaciju bašte i preventivne mjere može učiniti veliku razliku. Na taj način paradajz može ostati zdrav i plodonosan kroz cijelu sezonu.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Hrabrost, bol i ljubav Eldine Zolj Balenović pretočena u knjigu

    16. Septembra 2025.

    Izložba ‘20 godina East West Centra Sarajevo” upriličena u Umjetničkoj galeriji BiH

    16. Septembra 2025.

    Kisele paprike bez kuhanja i konzervansa? Gotove za 10 minuta

    16. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Željezničar i Borac večeras na Grbavici igraju derbi kola

    16. Septembra 2025.3 Mins Read

    Željezničar i Borac večeras na Grbavici od 21.00 sati igraju derbi utakmicu 7. kola WWin…

    Hrabrost, bol i ljubav Eldine Zolj Balenović pretočena u knjigu

    16. Septembra 2025.

    “Ovo su bosanski gradovi!” (VIDEO)

    16. Septembra 2025.

    Hrelja: Dobro smo se pripremili za Željezničar

    16. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.