Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Saobraćajna nesreća u Bužimu, sudar automobila i kamiona

    18. Juna 2025.

    Lejla Njemčević briljira: Simbol bh. upornosti koji Ministarstvo KS podržava na putu svjetskog uspjeha

    18. Juna 2025.

    Karleuša šokirala brojkama: Evo koliko je Prijovićka dala za stajlinge na turneji

    18. Juna 2025.

    Preminuo Rijad Šabić, zaljubljeni brigadir koji je osvojio srca mnogih

    18. Juna 2025.

    Zrinjski sanja San Marino, ali može na dalek i težak put

    18. Juna 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Krompir i luk vam probadaju duplo brže zbog jedne navike
    Magazin

    Krompir i luk vam probadaju duplo brže zbog jedne navike

    18. Juna 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ova uobičajena navika može značajno skratiti njihov rok trajanja i dovesti do bržeg kvarenja.

    Stephen Jones, kuhar i osnivač bloga The Reluctant Gourmet, objašnjava da iako obje namirnice preferiraju tamna, suha i hladna mjesta, zajedničko skladištenje stvara nepovoljne uslove koji pospješuju truljenje. “Mnogi ljudi iz navike čuvaju luk i krompir zajedno, ali ta praksa može uzrokovati prerano kvarenje”, ističe Jones.

    Glavni razlog zašto ove dvije namirnice ne bi trebale biti pohranjene zajedno jeste etilen – prirodni gas koji određene namirnice ispuštaju kako bi ubrzale sazrijevanje. Iako luk ne proizvodi velike količine etilena poput voća (npr. banana), količina koju ispušta dovoljna je da ubrza klijanje i kvarenje krompira.

    Pored toga, i luk i krompir tokom stajanja otpuštaju vlagu, a kada su smješteni zajedno, stvaraju vlažno okruženje koje pogoduje razvoju plijesni i truleži. Time se ne samo smanjuje iskoristivost ovih namirnica, već se i povećava količina hrane koja završava u otpadu.

    Stručnjaci savjetuju da se krompir i luk čuvaju odvojeno, idealno na tamnim i prozračnim mjestima, kako bi se produžio njihov vijek trajanja i smanjio nepotreban trošak. Ova jednostavna promjena u organizaciji vaše kuhinje može vam dugoročno uštedjeti novac i očuvati svježinu namirnica.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Karleuša šokirala brojkama: Evo koliko je Prijovićka dala za stajlinge na turneji

    18. Juna 2025.

    Ove navike uzrokuju razmnožavanje plijesni u kupatilu

    18. Juna 2025.

    Dva italijanska brenda udružuju snage da prežive

    18. Juna 2025.
    Najnovije
    Bužim

    Saobraćajna nesreća u Bužimu, sudar automobila i kamiona

    18. Juna 2025.1 Min Read

    Saobraćajna nesreća u Bužimu, sudar automobila i kamiona

    Lejla Njemčević briljira: Simbol bh. upornosti koji Ministarstvo KS podržava na putu svjetskog uspjeha

    18. Juna 2025.

    Karleuša šokirala brojkama: Evo koliko je Prijovićka dala za stajlinge na turneji

    18. Juna 2025.

    Preminuo Rijad Šabić, zaljubljeni brigadir koji je osvojio srca mnogih

    18. Juna 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.