Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Engleska se plasirala na SP, Turska pokazala snagu, Srbija se zamalo obrukala

    15. Oktobra 2025.

    Tate i postporođajna depresija: Istina koju rijetko ko spominje

    15. Oktobra 2025.

    Upozorenje vozačima u Bosanskoj Krupi: Ulje na kolovozu izaziva opasnost (VIDEO)

    15. Oktobra 2025.

    BiH mora s Hrvatskom hitno riješiti gužve na granici!

    15. Oktobra 2025.

    Poslušajte kako su Italijani izviždali himnu Izraela prije utakmice

    15. Oktobra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Šećeri koje pijemo puno su štetniji od onih koje jedemo
    Magazin

    Šećeri koje pijemo puno su štetniji od onih koje jedemo

    20. Juna 2025.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Tako barem sugeriraju rezultati nove studije američkih naučnika. Šećeri koje pijemo u kupovnim pićima i voćnim sokovima su štetniji u odnosu na šećere unesene hranom, onaj tekući je u većoj mjeri povezan s višim rizikom za metaboličke bolesti.

    Ne navikavajte se

    U studiji objavljenoj u časopisu Advances in Nutrition skupina naučnika sa Univerziteta Brigham Young iz SAD-a i Univerziteta Paderborn iz Njemačke analizirala je više od pola miliona osoba s različitih kontinenata kako bi utvrdili na koji način doziranje različitih tipova šećera unesenih tokom dana utječe na rizik za dijabetes tip 2 koji čini 90 posto svih slučajeva dijabetesa.

    Studija je otkrila i zašto šećeri u pićima imaju štetniji učinak na organizam u odnosu na šećere u hrani. Nakon što su korigirali učinak na rizik za razvoj dijabetesa nekih faktora kao što su indeks tjelesne mase, previše unesenih kalorija i drugih faktora povezanih s načinom života, znanstvenici su uočili da se za svaku dodatnu porciju od 350 ml zašećerenog pića dnevno (poput energetskih pića, bezalkoholnih ili sportskih pića) relativni rizik za razvoj dijabetesa tip 2 povećava za čak 25 posto. Učinak je bio vidljiv već od prvog dnevnog unosa tekućih šećera i uočeno je da ne postoji neki “siguran prag” koji bi jamčio odsustvo rizika.

    Različiti šećeri – različit učinak

    Što se tiče voćnih sokova, sa svakom dodatnom porcijom od 230 ml voćnog soka dnevno relativni rizik za razvoj dijabetesa tip 2 povećavao se za 5 posto. No situacija je bila drugačija kad se analizirao unos “krutih” šećera. Unos od 20 grama ukupnog šećera ili saharoze (ukupna količina svih unesenih dodanih šećera ili šećera unesenih hranom) pokazao je obrnutu povezanost s dijabetesom tip 2 ili, drugim riječima, zaštitnu povezanost.

    Kako je to moguće? Odgovor je povezan s učincima različitih šećera na organizam. Šećeri sadržani u pićima su, kako tvrde znanstvenici, izolirani šećeri koji imaju veći utjecaj na glikemiju, dok drugi izvori prehrambenih šećera, naročito ako se konzumiraju kroz namirnice bogate nutrijentima, poput svježeg voća, mliječnih proizvoda ili integralnih žitarica, mogu izazvati sporiji glikemijski odgovor zbog prisustva vlakana, masti i proteina. “Popijeni” šećeri preopterećuju metabolizam jetre povećavajući vjerojatnost za razvoj inzulinske rezistencije, to jest smanjenja osjetljivosti stanica na djelovanje hormona inzulina, što je “predvorje” dijabetesa tip 2, piše Jutarnji.

    Voće kao piće? Nemojte uvijek

    Iako sadrži mnogo više vitamina i nutrijenata u odnosu na ostala pića, voćni sok je izrazito koncentriran i bogat šećerima te se ni na koji način ne može usporediti s prirodnim cjelovitim voćem koje organizmu osigurava značajan unos vlakna korisnih za kontrolu glikemije (nivoe šećera u krvi).

    Istraživanje sugeriše da bismo, osim o preporukama koje se odnose na količinu ukupnog unesenog šećera, trebali voditi računa i o vrsti šećera koje unosimo. Neće nas jednako ugroziti ili izložiti riziku ako pojedemo tri, četiri jabuke kao ako popijemo tri voćna soka.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Tate i postporođajna depresija: Istina koju rijetko ko spominje

    15. Oktobra 2025.

    Hadžihafizbegović na Halidovom mezaru: “Ljepoto naša, ostavio si nas tužne, ali i ponosne”

    15. Oktobra 2025.

    Opasna zamka za starije vozače: Evo zašto prelazak na automatik može biti rizičan

    15. Oktobra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Engleska se plasirala na SP, Turska pokazala snagu, Srbija se zamalo obrukala

    15. Oktobra 2025.1 Min Read

    Englezi su postali prva reprezentacija iz Evrope koja je već sada i matematički osigurala plasman…

    Tate i postporođajna depresija: Istina koju rijetko ko spominje

    15. Oktobra 2025.

    Upozorenje vozačima u Bosanskoj Krupi: Ulje na kolovozu izaziva opasnost (VIDEO)

    15. Oktobra 2025.

    BiH mora s Hrvatskom hitno riješiti gužve na granici!

    15. Oktobra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.