Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Utopio se muškarac (33) tokom spusta, vjerovatno je pao sa čamca

    12. Jula 2025.

    Džeko: Željo dobar, atmosfera fenomenalna, samo ono sa Iličićem…

    12. Jula 2025.

    Jeleni Karleuši otkazan nastup u BiH zbog negiranja genocida

    12. Jula 2025.

    Faruk Šetić novi fudbaler Veleža

    12. Jula 2025.

    Bosanac napušta Zvezde Granda? Oglasili se iz produkcije

    12. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ovaj začin pretvara običan paradajz u ljetnu senzaciju
    Magazin

    Ovaj začin pretvara običan paradajz u ljetnu senzaciju

    12. Jula 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Paradajz je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama širom svijeta, bilo da se ubere svjež iz vrta ili kupi u lokalnoj trgovini.

    Iako se najčešće poslužuje sa maslinovim uljem i svježim bosiljkom, jedna poznata kuharica otkrila je neočekivani sastojak koji, kako tvrdi, potpuno transformiše okus paradajza.

    Kuharica Sohla El-Waylly podijelila je na TikToku recept za svoju omiljenu ljetnu salatu, a pažnju je privukla njenim “tajnim sastojkom” – začinskom mješavinom poznatom kao paradajz bujon s aromom piletine.

    Riječ je o granuliranom začinu koji se tradicionalno koristi u meksičkoj kuhinji kao osnova za supe i rižota, a sadrži kombinaciju dehidriranog paradajza, piletine, luka, peršuna i začina.

    Dodavanjem ovog začina svježim polovinama paradajza, Sohla tvrdi da se dobije izraženiji, puniji “paradajzasti” okus. Osvježenje koje daje ovaj bujon, dijelom zahvaljujući prisustvu MSG-a (mononatrijevog glutamata), dodatno pojačava prirodni ukus paradajza i čini ga savršenim dodatkom ljetnim jelima.

    Za pripremu salate, preporučuje se da se paradajz lagano pospe ovim začinom, te ostavi nekoliko minuta da otpusti sokove i upije arome. Nakon toga se mogu dodati ostali sastojci po želji – krastavci, luk, paprika ili začinsko bilje, čineći obrok laganim i osvježavajućim.

    Za one koji nisu skloni bujonu, alternativa može biti paradajz u prahu ili začinske mješavine koje uključuju dimljenu papriku, peršun i paradajz.

    Bez obzira na izbor, ključ je u tome da se koriste sastojci koji prirodno pojačavaju okus povrća, čineći jednostavna jela posebnim.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Jeleni Karleuši otkazan nastup u BiH zbog negiranja genocida

    12. Jula 2025.

    Bosanac napušta Zvezde Granda? Oglasili se iz produkcije

    12. Jula 2025.

    Sejo Brajlović predsjednici Slovenije dao poklon star 350 godina

    12. Jula 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    Utopio se muškarac (33) tokom spusta, vjerovatno je pao sa čamca

    12. Jula 2025.1 Min Read

    Na Drinskoj regati, koja se održava od Rogačice do Ljubovije u Srbiji, došlo je do…

    Džeko: Željo dobar, atmosfera fenomenalna, samo ono sa Iličićem…

    12. Jula 2025.

    Jeleni Karleuši otkazan nastup u BiH zbog negiranja genocida

    12. Jula 2025.

    Faruk Šetić novi fudbaler Veleža

    12. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.