Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Rudar i Široki otvaraju drugo kolo, gosti favoriti

    2. Augusta 2025.

    Donosimo detalje: Kako su tekle pripreme za Aminin i Džananov najvažniji dan

    2. Augusta 2025.

    FIBA otvoreno favorizuje BiH: "Bosanci nas vole, mi im uzvraćamo!"

    2. Augusta 2025.

    Bosanskohercegovački planinari na najvišem vrhu Republike Turske, Ararat (5.135 m)

    2. Augusta 2025.

    Sanski Most ne zaboravlja krajiške heroje: Ulica Izeta Nanića!

    2. Augusta 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Solite li jelo na početku ili kraju kuhanja? Samo je jedan ispravan način
    Magazin

    Solite li jelo na početku ili kraju kuhanja? Samo je jedan ispravan način

    24. Jula 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Postoje naizgled sitni detalji koji mogu značajno utjecati na ukus prilikom pripreme hrane. Važno je znati kada treba dodati so.

    Profesionalci kažu da postoji samo jedan ispravan način koji bi svi trebali znati.

    U prilog tome ide i eksperiment proveden na YouTube kanalu „America’s Test Kitchen“ koji je dao konačan odgovor kada se sol dodaje – na početku ili na kraju kuhanja?

    Kuhar koji je proveo eksperiment kaže da su ga tokom školovanja uvijek učili da se so dodaje na početku pripreme jela, i to pravilo je strogo poštovao, nikada ga ne dovodeći u pitanje.

    A onda se zapitao šta će se desiti ako uradi suprotno. Tako je i učinio, a rezultate je podijelio sa gledaocima.

    Kada se so doda na početku kuhanja, dok su namirnice još hladne, ona postepeno prodire u namirnice i ukus je ravnomjerniji i intenzivniji. S druge strane, ako dodate so na kraju kuhanja, namirnica će samo dobiti sloj soli na površini, pa će zalogaji biti preslani, a unutrašnjost bezukusna.

    Nakon ovih saznanja, logično je da se zapitate, šta ako smo slučajno zaboravili posoliti?

    Tada se so može dodati naknadno, ali opet ne na uobičajen način, odnosno da jednostavno pospete svu planiranu količinu po jelu.

    Da ne biste presolili jelo, dodajte so postepeno, malo po malo. Imajte na umu da jelo možda neće biti savršeno začinjeno, ali će biti bolje nego jesti bezukusno ili preslano.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Donosimo detalje: Kako su tekle pripreme za Aminin i Džananov najvažniji dan

    2. Augusta 2025.

    Bosanskohercegovački planinari na najvišem vrhu Republike Turske, Ararat (5.135 m)

    2. Augusta 2025.

    Jennifer Lopez očarala Egipat – modni spektakl usred pustinje

    2. Augusta 2025.
    Najnovije
    Sport

    Rudar i Široki otvaraju drugo kolo, gosti favoriti

    2. Augusta 2025.1 Min Read

    Duel će se igrati na stadionu u Prijedoru. Široki je favorit.Ekipa Rudara je u prvom…

    Donosimo detalje: Kako su tekle pripreme za Aminin i Džananov najvažniji dan

    2. Augusta 2025.

    FIBA otvoreno favorizuje BiH: "Bosanci nas vole, mi im uzvraćamo!"

    2. Augusta 2025.

    Bosanskohercegovački planinari na najvišem vrhu Republike Turske, Ararat (5.135 m)

    2. Augusta 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.