Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Gvardiol posjetio razrušenu Modrićevu rodnu kuću i oduševio fanove

    27. Jula 2025.

    Martin Brod: Gdje Una pere jorgane, a miris svježeg hljeba mami iz dimnjaka

    27. Jula 2025.

    Sinoć u Cazinu teška saobraćajna nesreća, sudar Audija i Renaulta

    27. Jula 2025.

    U BiH i žrtve nasilja plaćaju obavezno posredovanje

    27. Jula 2025.

    Redsi će zbog preminulog Dioga Jote nositi posebne dresove cijelu sezonu

    27. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ova vrsta sira može da dovede do začepljenja arterija, a često je na trpezi
    Magazin

    Ova vrsta sira može da dovede do začepljenja arterija, a često je na trpezi

    26. Jula 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Iako su praktične, te namirnice često sadrže sastojke koji nisu bezopasni ako se konzumiraju redovno.

    Dijetetičarka Lori Valker objašnjava da prerađeni sirevi, poput poznatih kriški topljenog sira, obiluju natrijumom i zasićenim mastima.

    “Prerađeni sirevi puni su natrijuma i zasićenih masti, što može da povisi krvni pritisak i poveća rizik od moždanog i srčanog udara”, navodi za SheFinds.

    Za razliku od prirodnih sireva koji se prave s nekoliko osnovnih sastojaka, prerađeni sadrže emulgatore, konzervanse i dodatne soli.

    Volker ističe i da velike količine zasićenih masti u takvim sirevima podižu nivo LDL holesterola, poznatog i kao “loš” holesterol.

    “Visok nivo holesterola može da bude posljedica pretjerane konzumacije prerađenih sireva jer sadrže mnogo masti koje podstiču njegov rast”, dodaje, piše Index. 

    S vremenom to može da dovede do nakupljanja plaka u arterijama i poveća rizik od ozbiljnih srčanih bolesti.

    Osim toga, visoka kaloričnost i sadržaj masti mogu da pridonesu gojenju, što je još jedan faktor rizika.

    “Velike količine masti i kalorija mogu da dovedu do povećanja telesne težine, a time i do većeg rizika za srce”, upozorava Volker.

    Umjesto toga, preporučuju se zdravije alternative, poput mocarelle ili ementalera, koji sadrže manje aditiva i soli.

    (Vijesti.ba)

     

    Možda vas zanima

    Martin Brod: Gdje Una pere jorgane, a miris svježeg hljeba mami iz dimnjaka

    27. Jula 2025.

    Jelena Rozga o Ivanu Huljiću: Zaljubljena sam kao nikada do sada!

    27. Jula 2025.

    Nana ili žalfija: Koja biljka djeluje bolje kada se pije?

    27. Jula 2025.
    Najnovije
    Sport

    Gvardiol posjetio razrušenu Modrićevu rodnu kuću i oduševio fanove

    27. Jula 2025.1 Min Read

    I dok se brojni drugi sportisti uoči nove sezone odmaraju na egzotičnim lokacijama, Joško Gvardiol…

    Martin Brod: Gdje Una pere jorgane, a miris svježeg hljeba mami iz dimnjaka

    27. Jula 2025.

    Sinoć u Cazinu teška saobraćajna nesreća, sudar Audija i Renaulta

    27. Jula 2025.

    U BiH i žrtve nasilja plaćaju obavezno posredovanje

    27. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.