Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Široki i Posušje podijelili bodove u hercegovačkom derbiju

    28. Jula 2025.

    Kod Juke su samo noge malo duže

    28. Jula 2025.

    U Ključu uhapšen 40-godišnji diler, pronađeni spid i marihuana

    28. Jula 2025.

    Emir Hastor i Emina Alagić pobjednici Međunarodne trke prijateljstva

    28. Jula 2025.

    Slavna glumica završila u bolnici

    28. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Sezona kukuruza, evo kako ga najbolje skuhati
    Magazin

    Sezona kukuruza, evo kako ga najbolje skuhati

    28. Jula 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Miris kuhanog kukuruza pravi je simbol ljeta, a veselimo mu se cijele godine. Na moru, u parku, u dvorištu – kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli. Sada kada su se pojavili na pijacama i u trgovinama, sve će ih više ljudi praviti kod kuće.

    Pripremili smo nekoliko savjeta kako da ih skuhate baš savršeno.

    Koliko dugo kuhati kukuruz?

    Većina ljudi ima osjećaj da kukuruz treba kuhati “barem pola sata”, ali zapravo – to može biti predugo. Današnji kukuruz šećerac (onaj slatki, kakav kupujemo na pijacama) je puno nježniji i brže se kuha. Idealno vrijeme kuhanja je 5 do 7 minuta u kipućoj vodi. Ako je kukuruz svjež i mlad, dovoljno je i manje. Već nakon 3-4 minute može biti savršeno mekan i sladak.

    Ako kukuruz prekuhate, izgubiće sočnost, postati tvrd i pomalo gumenast. Zato ga treba staviti tek kad voda zavrije i odmah nakon kuhanja poslužiti ili potopiti u maslac.

    Dodavanje soli ili šećera

    U vodu za kuhanje kukuruza nemojte dodavati sol, jer ona može učiniti zrna tvrđima. Umjesto toga, neki kuhari savjetuju dodavanje kašičicu šećera – pogotovo ako kukuruz nije ultra svjež, jer to pojačava njegovu prirodnu slatkoću. Također, možete dodati malo mlijeka i maslaca u vodu za kuhanje, a rezultat je kremastiji okus i sjajnija tekstura zrna.

    Pečenje na roštilju

    Ako želite pripremiti kukuruz na roštilju, možete ga prvo kratko prokuhati (3-4 minute), a zatim zapeći na žaru dok ne dobije zlatno-smeđe tragove. Kombinacija dimljenog okusa i blage slatkoće najbolja je ljetna grickalica, prenosi Index.hr.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Kod Juke su samo noge malo duže

    28. Jula 2025.

    Slavna glumica završila u bolnici

    28. Jula 2025.

    Internet zatečen: Reakcije na prirodni izgled Trumpa preplavile internet

    28. Jula 2025.
    Najnovije
    Sport

    Široki i Posušje podijelili bodove u hercegovačkom derbiju

    28. Jula 2025.1 Min Read

    Široki Brijeg i Posušje odigrali su neriješeno (1:1) u utakmici 1. kola Wwin lige BiH.Hercegovački…

    Kod Juke su samo noge malo duže

    28. Jula 2025.

    U Ključu uhapšen 40-godišnji diler, pronađeni spid i marihuana

    28. Jula 2025.

    Emir Hastor i Emina Alagić pobjednici Međunarodne trke prijateljstva

    28. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.